Am lucrat la o intreprindere pe post de controlor de calitate la tratamente termice timp de 15 ani, cot la cot cu un coleg. Dupa o vreme m-am imbolnavit si m-am transferat la alt departament, in cadrul aceleasi intreprinderi. Cat am lucrat aolo ( pana la inceputul anului 1990 ) ni s-a refuzat acordarea de grupa . Dupa 1990 colegul a fost pus in drepturi acordandu-i -se gr II, fara ca eu sa stiu. Nu am niciun inscris din care sa rezulte perioada lucrata in mediu toxic. Ce pot sa fac ? Acum sunt pensionar, am 780 lei pensie.
Pentru perioada lucrata in grupe de munca, anterior anului 1990, conform prevederilor Ordin MMPS nr. 50/ 1990, firma trebuia sa intocmeasca niste documente si sa nominalizeze lucratori in grupe de munca. Dvs. daca nu mai lucrati la tratamente termice ati fost probabil omis (s-au inregistrat multe astfel de cazuri) din nominalizare/ consemnare in carnetul de munca ca beneficiind de grupa de munca, desi pentru perioada anterioara trebuia sa beneficiati de grupa d emunca, la fel cu colegul dvs., daca ati lucrat in aceleasi conditii de munca.
Solicitati firmei sa va emita adeverinta pentru acea perioada ca ati lucrat in grupa de munca. In carnetul de munca trebuie sa se regaseasca mentiuni legate de locul de munca respectiv, ca perioada efectiva de lucru.
Daca firma refuza sa va emita adeverinta puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei.