Buna seara, am facut un antecontract la un apartament, iar acum 3 luni am renegociat pretul verbal, dat fiind caderea pietei, dar nu am modificat antecontractul. Intrebare: Urmeaza sa mergem la banca sa semnam contract pe noua suma mai mica, ce valoare mai are antecontractul dupa semnarea creditului de la banca pe suma mai mica? Poate sa vina propietarul dupa un timp sa solicite diferenta conform antecontract ? Eu nu o sa arat acest antecontract la banca, de aceea intreb ce rol mai are, cum se poate anula, ca sa nu am surprize mai tarziu. Multumessc.
Pana la incheierea contractului de vanzare-cumparare intre dvs si proprietar antecontractul ramane valabil insa doar daca a fost incheiat cu respectarea formei ad validitatem (adica in fata notarului) deoarece se aplica principiul simetriei actelor juridice (daca actul principal, in cazul dvs. contractul necesita forma ad validitatem, si antecontractul trebuia incheiat in aceeasi forma). De regula nimeni nu incheie antecontractele in forma autentica, iar asta este din punctul meu de vedere o gresala. Oricum ca sa va raspund la intrebare in principiu ramane valabil pana la incheierea contractului de vanzare cumparare dar poate fi usor desfiintat pentru ca nu a fost incheiat in forma ceruta de lege-asta daca nu cumva l-ati incheiat prin notariat.
Antecontractul a fost incheiat la notar. Problema mea este daca contractul "final" de vz-cump pe o suma mai mica poate fii afectat de antecontract unde este o suma mult mai mare. Daca propietarul mai tarziu vine si imi cere diferenta ?
Antecontractul este anulat prin contractul de vanzare-cumparare. Dupa incheierea contractului antecontractul nu mai produce nici un efect si nu mai poate fi folosit ca mijloc de proba. Explicatia este simpla, odata ce proprietarul si-a dat consimtamantul la incheierea contractului inseamna ca automat accepta faptul ca suma din antecontract nu mai este valabila.
Antecontract
mig2005
As dori sa aflu cum este mai corect sa inchei un antecontract? De cine trebuie facut: notar, avocat sau de mana?Mentionae ca antecontractul trebuie incheiat ... (vezi toată discuția)