avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in data de 29 noiembrie 2013 am comunicat demisia mea, oral si in scris, angajatorului meu. In timpul discutiei cat si pe cereea de demisie am specificat data inceperii demisiei si data ultimei zile din preaviz (conform contract 20 de zile). Am primit de la contabilitate numar de inregistrare din registrul intrari-iesiri si am trimis cererea catre departamentul HR (departament externalizat). Totodata am depus si o cerere de concediu pentru ultimele 2 zile lucratoare din preaviz, acceptata si semnata de superiorul meu.
Problema mea este ca angajatorul imi spune acum ca nu vrea sa accepte sa stau in cele 20 de zile de preaviz, invocand faptul ca eu i-am comunicat ca vreau demisia cu acordul partilor, ceea ce nu este adevarat. Am vrut si vreau sa fac cele 20 de zile pentru ca in momentul de fata nu mi-am gasit un alt loc de munca si in acest timp vreau sa imi caut. Va rog sa imi spuneti daca am procedat corect din punct de vedere legal si ce as putea face pentru a incheia contractul de munca in ordine si conform celor semnate initial in contract.

Astept raspunsul Dvs., si va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 4 Decembrie 2013
"Demisie cu acordul partilor" nu exista.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz. De asemenea, angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la efectuarea preavizului. Opinia mea este ca o astfel de rezolutie trebuie mentionata de la data primirii cererii de demisie si nu dupa inceperea perioadei de preaviz.
Conform Codului muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Nu exista demisie cu acordul partilor . Demisia se poate accepta de catre angajator cu reducerea sau renuntarea totala la termenul de preaviz. Acordul partilor este o incetare la zi a CIM . Ceea ce inteleg din speta dvs este ca vi s-a accpetat demisia cu respectarea termenului de preaviz, deci CIM inceteaza la expirarea temenului de preaviz conf art. 81 (1) di L53/2003 rep.
Acordul partilor nu este o incetare la zi a c.i.m. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Va multumesc pentru raspuns.
Din punctul meu de vedere s-a acceptat cu preaviz, insa angajatorul sustine ca nu este adevarat si ca eu i-am propus fara aceasta perioada de 20 de zile. Mentionez ca cererea de demisie nu mi-a fost semnata de catre angajator, nu stiu daca trebuia sau nu.
Pe cererea de demisie trebuia pusa rezolutia cu sau fara preaviz sau rezolutia : se renunta partial sau total la efectuarea preavizului.

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Art 81(7) din legea 53/2003 iuliandragu iuliandragu Buna seara, stie cinieva daca angajatorul poate reduce termenul demisiei (termen stabilit in contractul individual de munca) fara acordul angajatului dupa ... (vezi toată discuția)
Demisie perioada proba SimonaCR SimonaCR Buna-seara, Daca am contract nedterminat cu perioada de proba de 90 zile, pot sa-mi depun demisia? Trebuie sa stau in preaviz 15 zile? in preaviz se va ... (vezi toată discuția)
Demisia ioanamartis ioanamartis in momentul in care, la un SRL, iti inregistrezi demisia, exista un termen in care administratorul societatii este obligat sa iti comunice daca renunta total ... (vezi toată discuția)