avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... proba testimoniala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

proba testimoniala

in cazul in care in decursul unui proces de divort se admite proba testimoniala, iar partile ( reprezentate e catre avocati)au fiecare in parte martori, 'interogarea' acestora din urma se face de catre cei doi avocati in parte sau doar de avocatul partii adverse?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 5 Aprilie 2009
Martorii sunt audiati de parti prin aparatorii lor sau personal,prin intermediul intrebarilor puse de parti si adresate presedintelui completului de judecata , care apreciaza asupra utilitatii si pertinentei lor pentru cauza.Presedintele completului poate stabili ordinea audierii martorilor si in raport de cererile formulate de catre parti.Declarartiile martorilor sunt consemnate de grefierul de sedinta si sunt atasate la dosarul causei.in timpul audierii unui martor,martorii neaudiati raman in afara salii de sedinta.Acestia sunt chemati pe rand pentru audiere.Audierea martorilor este regementata de art.192-198 cod/proc.civ.
ralu_2008 a scris:

in cazul in care in decursul unui proces de divort se admite proba testimoniala, iar partile ( reprezentate e catre avocati)au fiecare in parte martori, 'interogarea' acestora din urma se face de catre cei doi avocati in parte sau doar de avocatul partii adverse?


Audierea martorilor se face în instanţă, însă aceasta poate încuviinţa ascultarea martorului la locuinţa sa, când acesta este împiedicat de a veni în instanţă. De asemenea, instanţa poate dispune ascultarea martorului prin comisie rogatorie de către o altă instanţă de acelaşi grad sau, în lipsă, de o instanţă mai mică în grad, din aceeaşi localitate, cu sau chiar fără citarea părţilor, dacă acestea se învoiesc (art.169 alin.2 C.proc.civ.).
Martorii vor relata împrejurările pe care le cunosc şi vor răspunde la întrebările puse de către preşedintele instanţei, de partea care i-a propus, de partea adversă şi eventual de procuror .În exercitarea rolului activ, preşedintele şi judecătorii au dreptul şi chiar obligaţia de a pune martorilor orice întrebare în vederea aflării adevărului în cauză şi a prevenirii oricărei greşeli în cunoaşterea faptelor (art. 129 alin.5 C.proc.civ.) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Intrebari pt martorii cris_deo cris_deo buna seara. daca partea adversa intr-un proces de divort are angajat avocat iar eu nu am bani sa-mi angajez unul iar amandoua partile am propus cate doi ... (vezi toată discuția)
Declaratiile martorilor catacata2011 catacata2011 Declaratiile martorilor in scris si in fata notarului sunt luate in considerare de instantele judecatoresti? Si vorbim aici despre un proces pentru ... (vezi toată discuția)