avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de insotitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de insotitor

Buna seara! Mama mea are 77 de ani si sufera de Parkinson si Dementa senila. Are nevoie de ajutor si supraveghere in permanenta. Am fost cu ea la comisia de handicap si a fost incadrata in grad de handicap grav, cod handicap 7. Poate beneficia de indemnizatia de insotitor? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 16:10, 5 Decembrie 2013
Buna seara.
Da, se poate. Mergeti la asistenta sociala de a carei primarie apartineti (sau daca nu cunoasteti informati-va la primarie).

- persoana cu handicap grav care are dreptul la asistent personal, dar care nu beneficiaza de serviciile unui asistent personal.

- Depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de însotitor (întocmita de persoana cu handicap sau reprezentantul sau legal) împreuna cu actele necesare; Acte necesare:• copia actului de identitate• copia certificatului de încadrare în grad de handicap• daca persoana cu handicap este pensionara, va depune copia deciziei de pensionare si ultimul talon de pensie, în original• copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru minori sau pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdictie, ertifica hotarârea judecatoreasca în copie)In termen de 30 zile de la data înregistrarii cererii se efectueaza în mod obligatoriu ancheta sociala pentru verificarea îndeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei de însotitor. In termen de 30 zile de la efectuarea anchetei sociale, vi se va comunica daca cererea a fost sau nu solutionata favorabil, precum si motivele legale care au determinat respingerea solicitarii Dvs. Dreptul la indemnizatia de însotitor se acorda începând cu luna urmatoare depunerii cererii.

- Persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia au obligatia, conform legii, sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartineti, în termen de 48 de ore, cu privire la orice modificare survenita în situatia socio-economico-medicala (ex: schimbare acte identitate, schimbare ertificate de încadrare în grad de handicap, obtinerea altor venituri, etc.), de natura sa modifice acordarea acestor drepturi
Va multumesc!
Sa aveti succes! İntrebati tot acolo si ce conditii trebuie sa indeplineasca insotitorul. Sanatate multa va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul sau nu? AndreeaIB AndreeaIB Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: fetita mea in varsta de 4 ani are hipotiroidism, mixedem congenital, descoperit la 3 luni; este inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru obtinerea indemnizatiei de insotitor conf. art.42 alin.4 din legea 448/2006 animarsrl animarsrl Buna ziua, in cazul persoanelor cu handicap grav psihic sau mental. Rudele acestora care solicita indemnizatia de insotitor trebuie obligatoriu sa aiba ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine indemnizatia de insotitor? rosica rosica BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE ... (vezi toată discuția)