avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se obtine indemnizatia de insotitor?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se obtine indemnizatia de insotitor?

BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE SUNT NECESARE?AST RAS URGENT.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
rosica, utilizator
Cel mai recent răspuns: horvatluminitaromi@gmail.com , utilizator 18:42, 15 Ianuarie 2019
Inca nu intelegem ce doriti! Bunicul are indemnizatie de persoana cu handicap? Daca da, in ce grad este incadrat. Nu se acorda insemnizatii pt insotitori. Daca i se acorda de catre Comisia ANPH incadrarea de grav, cu asistent personal, poate opta pt acordarea unei indemnizatii (in afara celei personale) echivalenta cu salariul minim pe economie sau angajarea unui asistent personal cu acelasi sa;ariu.
Bunicul dumneavoastra poate opta intre un asistent personal sau primirea indemnizatiei de insotitor daca este incadrat in grad de handicap grav.
Pentru a vedea daca se incadreaza in grad de handicap, trebuie sa mergeti la Primaria unde are bunicul domiciliu sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului judeteana sau de sector (daca este din Bucuresti) si sa solicitati Cererea tip de evaluare si scrisoarea medicala tip (o completeaza medicul de familie). Dupa ce le aveti completate, pentru completarea dosarului mai trebuie:
- copie BI/CI;
- copie talon de pensie;
- copie decizie de pensionare;
- starea prezenta de la medicul specialist;
- alte documente medicale care pot fi relevate (de cand a debutat boala)
(este posibil sa se mai ceara si alte acte, dar acestea sunt principalele)
Cererea, scrisoarea medicala si actele enumerate mai sus se depun la Primarie sau la Directie.
Se va face o ancheta sociala si va fi programat la Serviciul de evaluare complexa a persoanelor cu handicap unde i se va face evaluarea medicala si psihologica. Dosarul, care va fi completat cu un raport de evaluare complexa, va fi trimis la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Comisia va hotara, in functie de actele din dosar si de evaluare, incadrarea in grad de handicap.
Am sa revin la ce am spus la inceput cu precizarea ca asistentul personal este angajat al Primariei si poate fi persoana (din familie sau nu), pe care o doreste persoana cu handicap grav (bunicul in cazul dumneavostra). Insotitorul nu este angajat. Pentru el persoana cu handicap grav, primeste o suma de bani, lunar cu care poate sa plateasca pe cine doreste.

pentru "emil6702":

"Daca i se acorda de catre Comisia ANPH incadrarea de grav, cu asistent personal, poate opta pt acordarea unei indemnizatii (in afara celei personale) echivalenta cu salariul minim pe economie sau angajarea unui asistent personal cu acelasi sa;ariu."

- ANPH s-a desfiintat, acum este o Directie in Ministerul Muncii. Comisia de care spuneti este Comisia Superioara care solutioneaza contestatiile.
- indemnizatia de insotitor nu este echivalenta cu salariul minim pe economie (este mai mica) si nici nu este egala cu salariul asistentului personal.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
dianami, utilizator
@dinami. Am mai scris si alta data, ANPH e denumirea sub care e cunoscuta de public, acum este DGPH si in subordinea Consiliilor Judetene, va rog sa ma credeti, avand o ruda grad I stiu mai bine despre ce e vb. decat altii, nu are rost sa tabaram pe cei ce cauta ajutor cu tot felul de amanunte, mai ales ca iti dai seama din ce scrie de gradul de cultura, pe care nu trebuie sa-l comentam. Si despre indemnizatie si salariul, ceea ce am scris este aproximativ, salariul este intr-adevar cel minim, la care se adauga sporul de vechime (inclus in sal pana la 690 lei) iar indemnizatia nu ia in calcul nicio vechime. Eu zic sa nu polemizam inutil, mai ales ca nici nu stim despre ce e vorba, deocamdata.
DGPH=Directia Generala a Persoanelor cu Handicap face parte din structura Ministerului Muncii iar in cadrul acestei directii este Comisia Superioara de evaluare a persoanelor cu handicap care solutioneaza contestatiile venite din toata tara.
In subordinea Consiliilor judetene sunt Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap.
Informatiile pe care le-am dat nu sunt amanunte sunt primii pasi pe care trebuie sa ii urmeze cineva care doreste incadrarea in grad de handicap. Cred ca cei care scriu aici, scriu pentru ca au nevoie de o indrumare. De ce sa nu folosim cunostintele in domeniu ca sa dam o mana de ajutor?
Si inca ceva...stiu foarte bine despre ce vorbesc.
buna ziua ,dar bunicul meu are parkinson ,el se poate incadra la grad de handicap?si exista vreo limita maxima de varsta ?
pt ca bunicul meu are 78 ani.astept ras

Alte discuții în legătură

Ingrijitor de persoane cu dezabilitati adrianady adrianady Buna seara,am si eu o intrebare: o vecina are pe mama ei bolnava ,batrana, nu mai cunoaste persoane,deci are si o boala psihica,..pleaca de acasa foarte des,se ... (vezi toată discuția)
Salariu asistent personal sfirangela sfirangela mama mea are parkinson,are pensie de handicapat de gradul ii,dar acum i s-a pus si diagnoticul de schizofrenie paranoida din cauza agravarii parkinsonului si ... (vezi toată discuția)
Asistent personal, indemnizatie de insotitor sau altceva? bodo gabriella bodo gabriella am o verisoara care are la randul ei grija de soacra ei care este paralizata la pat pe partea dreapta in urma unui atac vascular cerebral de cativa ani. Doresc ... (vezi toată discuția)