Buna seara,am si eu o intrebare: o vecina are pe mama ei bolnava ,batrana, nu mai cunoaste persoane,deci are si o boala psihica,..pleaca de acasa foarte des,se rataceste,nu-si mai recunoaste casa spunand ca ea vrea saplece acasa ,dar de fapt ea e in casa la ea,..aceasta vecina trebuie sa stea in permanenta in preajma ei, ..intrebarea este : ar putea sa-si faca angajare ca ingrijitor? la cine sa se adreseze, si ce acte iar trebui?......va multumesc,,, cu stima!!
Are nevoie de un certificat de incadrare in grad de handicap pentru mama, certificat in care ar trebui sa se mentioneze ca are nevoie de insotitor si mai e necesar ca autoritatea locala in raza careia locuieste sa aiba locuri vacante de insotitor si bani disponibili in fondul de salarii pentru noi angajari.
In cazul in care batrana este incadrata in grad de handicap grav cu asistent personal, primaria ar putea sa angajeze un asistent personal. O problema este ca nicaieri in Romania nu sunt persoane dispuse sa se angajeze ca sa aibe grija de o batrana bolnava, in afara de cineva din familie. 95% din asistentii personali sunt din familie. A doua problema este ca in nicio primarie nu se mai faca angajari de niciun fel. Exista varianta sa se renunte la asistent personal si sa se opteze pentru indemnizatie de insotitor. Cu aceasta indemnizatie se poate plati cineva, care sa aibe grija de batrana.
Ce v-am spus mai sus este in varianta fericita in care va primi certificat. Sunt boli, specifice batranetii, care nu se incadreaza in grad de handicap.
Vecina dumneavoastra trebuie sa mearga la primaria unde are domiciliul mama dansei sa ceara de acolo tipizatele necesare evaluarii (cerere tip, scrisoare medicala pe care o va completa medicul de familie) si lista de acte necesare (in mare: acte medicale care atesta diagnosticul si data debutului bolii, decizia de pensionare-copie, talon de pensie-copie, BI/CI-copie). Dosarul complet il va depune la primarie iar primaria il trimite serviciului de evaluare complexa din cadrul Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din judetul unde are domiciliul batrana. Se va face o ancheta sociala si va fi programata la evaluare. Dupa evaluare dosarul va ajunge la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap care va hotara sau nu incadrarea in grad.
Vecina poate intreba la primarie, daca au un serviciu pentru persoane varstnice si daca au, cu ce o pot ajuta.
In cazul in care este din bucuresti, toate demersurile le face la Directia generala de asistenta sociala a sectorului.