avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Indemnizație de handicap pentru demență
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Indemnizație de handicap pentru demență

Bună ziua,

Am situația următoare:
- bunicul este diagnosticat cu demență mixtă si Parkinson, cu referate medicale de la comisie care atestă lucrul acesta, fără certificat de handicap, cu pensie de vârstă.
- pt. că bătrânul nu are capacitatea de a avea grijă de el, fiica este cea care l-a îngrijit, pânâ anul acesta când l-am internat la un azil privat
- fiica nu este încadrată ca și însoțitor.

Pentru că plata azilului este cu mult peste pensia bătrânului, vrem să știm:
- care sunt pașii de urmat pentru obținerea unei indemnizații de handicap
- indemnizația poate fi acordată dacă vrem să fie folosită cu scopul de a plăti taxa la azil privat?

Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2022
mihaela_2, utilizator
Cel mai recent răspuns: DoruD , utilizator 21:29, 23 Iulie 2022
Trebuie ca bolnavul sa mearga la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap ca sa obtina un certificat de handicap (dizabilitate este termenul nou). Este o lege data anul acesta 2022 care obliga Comisia sa mearga acasa la persoana cu handicap ca sa faca evaluarea. Din pacate imi scapa nr legii.
Comisia il incadreaza intr-un grad de handicap (sunt vreo 4 grade). La handicap grav, indemnizatia este vreo 2000lei. Puteti opta sa ia el acesti bani si sa plateasca insotitor sau azilul sau sa ia mai putini bani si sa-i trimita primaria un insotitor angajat al primariei si agreat de persoana cu handicap.
Cu certificatul obtinut mergeti la DGASPC (Dir Gen de Asig Sociale si Protectia Copilului) ca sa fie bagat in drepturi. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație handicap grav cu asistent personal Ionut.Barbu Ionut.Barbu Buna ziua, mama mea suferă de boală Parkinson grad 4 si demență mixtă cu episoade psihotice. La ultima evaluare a comisiei medicale a fost încadrată cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! bunicul meu a fost cazat la un azil privat dintr-o ... Jenica olteanu Jenica olteanu Bună ziua! Bunicul meu a fost cazat la un azil privat dintr-o alta localitate! Pana sa meargă la azil i am depus dosar pentru handicap (are dementa mixta)! ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie insotitor make45 make45 Soacra mea in varsta de 85 ani sufera de dementa mixta .Eu nu am serviciu .Pot sa obtin indemnizatie de insotitor ? Daca da ,in ce conditii? (vezi toată discuția)