avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere si protectie sociala pentru cei trecuti de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere si protectie sociala pentru cei trecuti de 50 de ani

Buna ziua doamnelor si domnilor,
Am cateva intrebari pe care vi le supun domniilor voastre pentru dezbatere in conjunctura acestei perioade prin care sunt nevoiti din pacate sa treaca si altii asemenea mie!

1. Daca dupa 33 de ani de munca in acelas loc,intrerupti doar de satisfacerea stagiului militar,sunt concediat la 52 de ani,as avea vreo posibilitate de angajare prin carte de munca la o I.F. detinuta de fiul si sotia mea ?

2. Exista vreo masura de protectie sociala a celor trecuti de 50 de ani in cazul in care (prin absurd) s-ar gasi cineva care sa ii angajeze,si aici ma refer la anumite facilitati financiare de care beneficiaza pentru o perioada de 2 ani (nu sunt sigur) societatile care de exemplu angajeaza tineri liceeni sau alte categorii de oameni defavorizati?

3.Am vreo posibilitate de pensionare anticipat ori partial si cand as avea aceasta speranta indeplinita deoarece am lucrat in conditii grele de munca pe o mare platforma industriala dupa cum urmeaza:
Grupa a 1 a de munca -11 ani 2 luni si 23 de zile
Grupa a 2 a de munca -12 ani si 6 luni
Dupa incetarea acordarii grupelor in 2001 si pana in 2009 in aceleasi conditii ca si in perioada mentionata anterior dar fara sa mai am dreptul la nici un fel de grupa desi mi-au fost acordate lunar sporuri salariale pentru noxe si conditii grele de munca.

4.Dupa efectuarea concediului de odihna intrerupt prin concediu medical si apoi continuat,mai am dreptul la salariu(ii)compensatoriu si implicit la somaj?:sorry:

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 06:19, 6 Aprilie 2009
otto2007 a scris:

3.Am vreo posibilitate de pensionare anticipat ori partial si cand as avea aceasta speranta indeplinita deoarece am lucrat in conditii grele de munca pe o mare platforma industriala dupa cum urmeaza:
Grupa a 1 a de munca -11 ani 2 luni si 23 de zile
Grupa a 2 a de munca -12 ani si 6 luni
Dupa incetarea acordarii grupelor in 2001 si pana in 2009 in aceleasi conditii ca si in perioada mentionata anterior dar fara sa mai am dreptul la nici un fel de grupa desi mi-au fost acordate lunar sporuri salariale pentru noxe si conditii grele de munca.

Dati urmatoarele date (din mesaj am inteles ca sunteti barbat):
-luna si anul nasterii;
-vechimea totala realizata in munca;
-precizati daca, dupa 01.04.2001, ati lucrat in conditii deosebite sau speciale, existand in acest sens mentiuni in carnetul de munca sau posibilitatea obtinerii unei adeverinte.
Sarut mana doamna Consilier,
Noiembrie 1957,total 23 de ani si 8 luni in grupe + din 2001 si pana in prezent, deci un total de 31 de ani si 8 luni(fara armata).Desi lucrez fizic in acelaeasi conditii de munca,nu mai beneficiez de nici o grupa de munca.
Va multumesc!
Pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca se adauga la stagiu 6 luni iar pentru fiecare an lucrat in grupa II de munca se adauga 3 luni.
In prezent ati depasit stagiul complet de cotizare de 35 de ani, deci puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani.

Tot de la 60 de ani puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, intrucat reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupe de munca este de 5 ani. Perioada in care ati satisfacut stagiul militar este avuta in vedere, ca stagiu, numai la acordarea acestei categorii de pensie.

Peste aproximativ 4 ani depasiti stagiul complet de cotizare cu 10 ani si puteti beneficia de pensie anticipata. Conditia este sa cotizati in continuare.
Va sugerez, daca aveti posibilitatea, sa incheiati un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, pentru ce suma doriti (suma minima este salariul minim pe economie).
Inca o data va multumesc doamna Consilie!r=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare in functie de anii lucrati pe doua grupe mihai110 mihai110 Buna ziua. Ma numesc Mihai si sunt nascut in anul 1958, luna a 11-a, ziua a-6-a. Mentionez ca am lucrat incepand cu anul 1976 , din luna august 8 luni pe grupa ... (vezi toată discuția)