Buna ziua, sunt nou in comunitatea asta si am nevoie de ajutor. Am de facut un proces literar la un roman, mai exact Ion de Liviu Rebreanu si nu stiu cum sa incep. M-am gandit sa-l fac tip dialog, adica "Judecator:......... etc". Eu practic trebuie sa-l acuz pe Ion pentru ca e responsabil de moartea Anei. Daca m-ati ajuta sa-mi spuneti cine este prezent la proces ca persoana juridica de ex judecator, avocatul apararii, al acuzarii si mai era acea persoana care avea o carte in mana si spunea: juri sa spui adevarul si doar adevarul? ceva de genu
Intai fa diferenta intre persoana fizica si persoana juridica. da sarci pe goagal si vezi care e treaba cu ele.
Apoi, avem asa: grefierul(sta cu dosarele in mana, striga partile, ii aduce diferite lucruri la cunostinta instantei. o sa-i auzi cel mai dez "invederez instantei..." ca x) .
Avem avocatul, care-l va apara pe Ion in aceasta cauza. El este acuzat de omor. va incerca sa-l scoata cat mai ieftin evident, dar tinand cont de situatia materiala precara a lui ion, va avea un avocat din oficiu. va invoca art 320 CPP-recunoasterea vinovatiei sau nu..
apoi avem procurorul(reprezentantul Ministerului Public) care il acuza pe Ion de omor. Acesta este "stapanul" urmaririi penale(prima faza a procesului penal.-mai pe scurt, acuzarea strange probe. A doua parte este cercetarea judecatoreasca. iar a treia faza este punerea in executare a hotararii judecatoresti definitive) a coordonat activitatea organelor de cercetare penala(acei politisti judiciari)
Ultimul este Judecatorul. Analizeaza probele, audiaza si el martorii in virtutea rolului sau activ. Um principiu fundamental al procedurii penale este "aflarea adevarului". de aici si rolul asta activ. El il trimite pe ion la inchisoare pentru infractiunea comisa. depinde acum ce incadrare ii va da. cel mai probabil un omor calificat, pedepsit cu inchisoare de la 15-25 de ani. se vor retine circumstante, atenuante sau agravante etc.
sper ca ti-am facut o imagine despre desfasurare. poate te atrage spre domeniul asta juridic..