mijloacele fixe cu durata normata de functionare depasita pot fi scoase din functiune prin demolare, dezmembrare urmand ca componentele rezultate sa se valorifice sau sa fie predate la un centru de colectare a deseurilor, aceste demersuri reprezentand in fapt casarea mijloacelor fixe.
casarea are la baza un referat care motiveaza decizia casarii din care sa reiasa necesitatea casarii si cauzele( grad de uzura ridicat, cheltuieli mari cu reparatiile, inutilitatea, etc.)
efectul casarii va fi scoaterea din patrimoniu a mijlocului fix
deci...propietarul bunului poate proceda la casare, nu cel care il detine in custodie. Cel care il are in custodie il poate preda propietarului.
Cum procedeaza propietarul? Instiinteaza pe cel care detine bunul in custodie in legatura cu decizia de a casa bunul respectiv. Poate ca acesta il si ajuta pe propietar in ceea ce priveste valorificarea: -in sensul ca poate ii ofera un pret mai bun decat cel pe care propietarul l-ar obtine din dezmembrare si uite asa nu-l mai caseaza, il vinde:)
Daca nici pe cel care il are in custodie nu-l mai intereseaza sa foloseasca bunul atunci procedati la dezmembrarea bunului si valorificarea lui cel putin prin predare la un centru de colectare a deseurilor.
Nu uitati de etapele premergatoare casarii: comisie, referat, decizie...
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.