avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prescrierea dreptului la concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prescrierea dreptului la concediu de odihna

Buna ziua,
ma intereseza daca mai pot efectua concediu de odihna neefectuat inainete de anul 2003 un numar de 60 zile, am urmatoarea precizare, intruna din cererile de c.o pe nul 2004 specificam ca un numar de zile sint restante din anul 2003
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:37, 7 Aprilie 2009
Nu mai puteti efectua co dintr-o perioada asa indepartata.
Concediul de odihna se efectueaza anual, in cazul in care din motive neimputabile salariatului concediul nu este efectuat atunci el se efecueaza in pana la sfarsitul anului urmator.
adelaida_07 a scris:

Nu mai puteti efectua co dintr-o perioada asa indepartata.
Concediul de odihna se efectueaza anual, in cazul in care din motive neimputabile salariatului concediul nu este efectuat atunci el se efecueaza in pana la sfarsitul anului urmator.


Prima zicere, adevărată sau falsă, e lăsată fără nicio justificare.

Justificarea corectă, intuită de giginona, este că, fiind vorba despre o situaţie petrecută înainte de 2003 (deci, în urmă cu mai bine de şase ani), dreptul la acţiune s-a prescris (cf. articolele 1 şi 3 din Decretul 167/1958 privind prescripţia extinctivă) - termenul general de prescripţie extinctivă este de trei ani de la naşterea dreptului la acţiune. Dacă angajatorul nu respectă de bună voie acest drept "restant" (v. obligaţii naturale), nu există nicio cale legală pentru a-l obliga să o facă. Stingerea dreptului la acţiune echivalează cu stingerea dreptului apărat prin acţiune.

Pentru a doua zicere să luăm un caz: în 2008 "din motive neimputabile salariatului" [sunt curios care ar fi acestea] acesta nu a putut efectua concediul de odihnă; rezultă, prin efectul prevederii invocate, că salariatul are dreptul în 2009 atât la zilele de concediu neefectuate în 2008, cât şi la cele cuvenite anului 2009; dacă, tot din motive neimputabile salariatului, nici în 2009 acesta nu efectuează concediul de odihnă, nu cumva în 2010 i se cuvin, în baza aceleiaşi prevederi, zilele de concediu neefectuat dar şi cele care-i revin în 2010?...
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
klewos, utilizator
Motive neimputabile salariatului pot fi cererile de concediu neaprobate de angajator, existenta unor certificate medicale care a facut imposibila efecuarea co.......... si motive imputabile mai pot exista.............
Buna seara,
as dori sa ma lamureasca in acest subiect cineva care sa-mi dea o justificare legala,daca exista, "mai este posibil sa revendic concediul de odihna neefectuat inainte de anul 2003", daca da, cum ? daca nu, de ce.
Va multumesc
Sustin cele scrise de adelaida_07 insa si interventia lui a_k mi se pare cat se poate de pertinenta.

Legiuitorul spune asa:
"Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se rea lizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariat ul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectuez e într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
.................
Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atun ci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Veste mai putin placuta este faptul ca, nu sunt specificate niciunde, nici un fel de sanctiuni pentru nerespectarea acestor prevederi.

Personal consider ca o astfel de situatie ar putea fi rezolvata numai in instanta. Nici macar ITM-ul nu are parghii sa intervina. Desi legea este ambigua privind acest aspect, s-ar putea crea un precedent foarte interesant.
Cea mai indicata solutie ar fi, firesc, sa se reglemeteze acest aspect de catre legiuitor, insa, ma indoiesc sincer ca se va intampla in viitorul apropiat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat in anul anterior delia25 delia25 Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna basic basic Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna. Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)