avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda angajator recuperata de la angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda angajator recuperata de la angajati

Daca un patron de firma primeste amenda ,trebuie sa retina ,o anumita suma de bani de la angajati ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:25, 7 Decembrie 2013
Amenda se plateste de cel vinovat. Daca angajatul este vinovat, atunci poate patronul sa retina amenda de la angajat.
Nu. El are posibilitatea de a cerceta disciplinar pe angajatul din vina caruia a incasat amenda, daca este cazul, si de a aplica acestuia o sanctiune administrativa potrivit dispozitiilor din Codul Muncii, corespunzatoare nivelului gravitatii faptei savarsite si urmarilor produse...Amenda pe care acesta a primit-o chiar daca este in legatura cu salariatii sai ori cu munca depusa de acestia, nu se poate imputa acestora, intrucat organul de control care l-a sanctionat a aplicat amenda reprezentantului legal al societatii, doar acesta fiind persoana responsabila pentru faptele angajatilor sai produse in legatura cu munca prestata.
@ cirotic

Nu are cum sa retina banii de la angajati vinovati fara a avea o hotarare judectoreasca in acest sens.

Avand in vedere ca prin aplicarea acelei amenzii s-a creat un prejudiciu angajatorului acesta este indreptatit sa-l recuperez de la persoanele vinovate.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala eloria eloria acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest ... (vezi toată discuția)
Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)