avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO

Buna ziua,societate cu pretentii banesti la CEDO din iulie 2010,in prezent la sectiunea 3,in ianuarie 2013 la solicitarea cedo am trimis pretentiile materiale si morale pentru reparatie echitabila(cu justificative),in aprilie 2013 am primit de la cedo observatiile Guvernului Romaniei cu invitatia ferma sa nu raspund acelor observatii deoarece nu au relevanta in cauza judecata.Rog sa mi confimati sansele unei decizii favorabile ,cu aproximatie cam in cat timp si daca regulmentul cedo permite o adresa pentru grabirea deciziei.Multumesc !
Stimate forumist,

Nu se pot da pronosticuri îtr-un mod profesionist, fără a se cunoaște absolut tot dosarul.

Totuși, este necesar să aveți în vedere că selecția dată de admisibilitatea în principiu este deosebit de riguroasă și constituie un bun reper asupra realității șanselor de constatare a violării unui drept, de către CEDO.

Astfel, dacă majoritatea cauzelor sunt respinse în prima fază a procedurii CEDO, într-un procent de 90-95%, în faza ulterioară, peste 70-80% din cauzele trecute de filtrul admisibilității în principiu sunt soluționate de către CEDO printr-o hotărâre în care se arată constatarea unui drept protejat de Convenție.

Acest lucru depinde, însă, și de calitatea aplicației, dacă îmi permiteți să mă exprim astfel. Mai precis, există aplicații în care se sesizează Curtea cu încălcarea multor articole, dar numai o mică parte sunt încălcări cu șanse de a fi constatarte ca atare. Într-o astfel de cauză, majoritatea capetelor de cerere vor fi respinse ca inadmisibile vădit, cererea judecându-se după mai puține capete.

Aici, un bun punct de plecare pentru evaluarea șanselor, în constituie Întrebările puse Părților - Questions to the Parties/i] coroborate cu Expunerea Faptelor - Statements of Facts. Pe românește, ce arată Curtea a se fi întâmplat, are bune șanse de a fi constatat ca atare.

Celelalte întrebări ale dvs sunt prea vagi, însă. Încerc să răspund punctual:

1. Timpul în care se pronunță CEDO după încheierea pledoariilor(de regulă scrise) se ,,învârte,, în jurul a unui an, accentuez, după încheierea ultimei comunicări, dar nu există un termen stipulat concret;

2. Strict ca răspuns, da, regulamentul permite urgentarea procedurilor, dar numai în situații cu totul excepționale: vezi cazul Iuliei Timoșenko pe rele tratamente în penitenciare. Practic, nu cred că vă aflați în asemenea situații - caz special politic + rele tratamente.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata unui proces la cedo vioadi1 vioadi1 avocatul care m-a reprezentat in procesele civile din tara a depus o cerere la CEDO in decembrie 2013 in februarie 2014 am primit confirmarea de ... (vezi toată discuția)
Actiune trimisa la cedo negasita in baza lor de date bobota viorel bobota viorel ...dupa o prezentare sumara catre CEDO a nemultumirile legate de modul in care au fost instrumentate actiunile noastre de catre catre instantele romanesti ,am ... (vezi toată discuția)
Portal cedo CRISTY40 CRISTY40 Am un dosar la CEDO, a carui nr de inregistrare l-am primit in Iunie anul curent,exista vreun portal in care pot sa verific dosarul? Va multumesc (vezi toată discuția)