avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Muncesc in frig si curent
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Muncesc in frig si curent

Buna ziua! Unde trebuie sa fac reclamatie daca nu mi se asigura conditii optime de munca? Lucrez pe galeria unui mare hypermarket din tara si in perioada aceasta de iarna este foarte frig, caldura este oprita, iar sistemul de ventilatie da un aer rece. Deci pe langa frig, este si curent, astfel incat am ajuns sa muncesc cu geaca, caciula si manusi. Mentionez ca lucrez 12 ore pe zi, iar incepand cu ora 16:00 ochii imi obosesc foarte rau din cauza curentului, ma ustura, mi se inrosesc si de abia ii mai pot tine deschisi. Am facut nenumarate sesizari sefului si directorului de galeria, dar nu s-a luat nicio masura. Unde pot face o reclamatie, sa vina o inspectie, sa se faca ceva? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:17, 7 Decembrie 2013
la Inspectoratul Teritorial de Munca din respectivul oras ..
bafta
Sesizati in scris, cu nr. de inregistrare/ data angajatorul (directorul, administratorul, nu seful direct), inainte de a sesiza tot in scris cu nr. de inregistrare/ data ITM. Astfel angajatorul nu va putea sa se apere in fata inspectorului de muca de la ITM spunand ca nu a fost informat.
Invocati Legea ssm nr. 319/ 2006
-art.7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
-art.13 lit.r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
Invocati si prevederile HG nr. 1091/ 2006 Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca,
-art.7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce contin posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
Conform celor mai sus mentionate, angajatorul trebuie sa va doteze gratuit cu echipament individual de protectie pentru vreme friguroasa (suba, caciula de blana, bocanci, fular, manusi de blana, indispensabili grosi sau pantaloni vatuiti, etc.), respectiv pentru vreme calduroasa (tricou, salopeta, manusi subtiri, etc.).
Daca situatia o impune, perioade scurte de timp (cu pauze, in functie factorii de microclimat - temperatura, curenti de aer, etc.), purtand EIP din dotare puteti desfasura activitati in conditiile mentionate de dvs.
Pentru locul dvs. de munca/ postul de lucru, factori de risc profesional identificati si evaluati de catre angajator trebuie sa fie temperatura, curentii de aer,etc. care pot genera lucratorilor, imbolnaviri profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de munca necro30lc necro30lc buna ziua.as dori sa ma ajutati intr-o chestiune.lucrez in cadrul unei politii locale dintr-un oras din Romania.si angajatorul nostru ne-a creat un post in ... (vezi toată discuția)
Pauza la locul de munca Madmatricx Madmatricx Buna seara, Lucrez intr-un depozit cu produse alimentare, ca stivuitorist. In depozit sunt 2-3 grade celsius, programul de lucru este de 8 ore, trei ... (vezi toată discuția)
Normativ acordare echipament de lucru Cristinabv Cristinabv Va rog sa-mi spuneti niste acte normative care sa ma ajute sa intocmesc un [b]normativ pentru acordarea echipamentului de lucru [/b]personalului incadrat ca si ... (vezi toată discuția)