avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre familie si custodia minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre familie si custodia minorului

Mama a divortat,acum 7 ani, si a plecat in spania! custodia a fost data tatalui.Dupa un timp, copilul vine la mama si nu mai pleaca!De patru ani! Acum are varsta de 9ani! Tatal nu s-a mai interesat de el! S-a recasatorit!Intrebare:custodia revine de drept mamei, sau trebuie sa vina in tara, sa-l dea in judecata ptr custodie?
Cel mai recent răspuns: EnacheIonela , utilizator 18:59, 9 Decembrie 2013
teoretic ar trebui formulata o actiune pt stabilirea domiciliului minorului si exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mama dar daca situatia de fapt este cea relatata nu vad la ce ar ajuta-o momentan promovarea unei actiuni cu exceptia obligarii tatalui la plata pensiei de intretinere.
Parerea mea este sa introduceti actiunea pt custodie.
Si ce sa fac?
Intr- o astfel de situatie se impune formularea unei noi actiuni pe calea careia mama sa solicite stabilirea locuintei minorei la domiciliul sau, exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv ( daca are motive temeinice pe care sa le probeze ) si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorei.
Inainte de formularea actiunii va fi necesara o convocare la mediator in vedere informarii cu privire la avanatajele medierii.
Nu, custodia nu revine de drept. Urmeaza sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicitati a fi stabilita locuina copilului la domiciliul mamei , si, daca doriti, obligarea tatalui la plata unei pensii alimentare.
Inainte de acest demers, se va merge la un mediator, pentru informare asupra avantajelor medierii, de unde veti primi un certificat in acest sens.

Alte discuții în legătură

Custodie si pensie alimentara Flo123 Flo123 Divortat, sentinta definitiva si irevocabila, fetita a ramas la mama, eu platesc pensie alimentara. Dupa un an, fetita s-a mutat la mine, mama ei a plecat in ... (vezi toată discuția)
Am o fetița de 1 an și vreau să obțin custodia, concubina ... Marius Mocanu Marius Mocanu Am o fetița de 1 an și vreau să obțin custodia, concubina mea (mama fetei) a fugit cu altcineva în Italia, și nu vrea să îmi dea procura,și nu ... (vezi toată discuția)
Reincredintarea minorei de 14 ani spre tata eceamihaela eceamihaela minora in varsta de 14 ani este in grija bunicilor care dupa cum spune toata lumea sunt sub orice critica de rai o pun la munca asta fiind la spart de lemne la ... (vezi toată discuția)