avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama romanca si tatal italian
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama romanca si tatal italian

Buna ziua! sunt mama unei fetite nascute in italia, tatal fiind italian. Copilul este recunoscut de tata, dar eu nu am fost casatyorita cu el. Fetita a avut pasaport valabil pana la varsta de 5 ani cu acordul tatalui ca pot iesi din tara in comunitatea europeana. De 4 ani sunt in Romania cu ea, si imi intretin copilul singura. Tatal nu a mai vrut sa contribuie la cresterea ei. Eu nu doresc pensie alimentara, dar vreau doar sa am custodia totala a fiicei mele, dat fiind faptul ca tatal nu mai este interesat de ea. Mentionez ca a platit pana acum un an o suma de bani voluntar pentru ea. Ce trebuie sa fac pentru a avea doar eu custodia ei? multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:27, 6 Ianuarie 2016
Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.( in acest caz, nu va trebuie acordul de vointa al tatalui, pentru parasirea tarii ).


Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului.

Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
Face-ti o solicitare scrisa la judecatorie prin care sa cereti exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de dvs., fixarea domiciliului copilului la dvs, fixarea unui program de vizita si fixarea unei pensii alimentare. In functie de argumentele dvs. instanta va hotari.
Formulati o actiune prin care solicitati exercitarea autoritatii parintesti de catre dvs. ( daca aveti motive temeinice si probe in acest sens), stabilirea locuintei minorei la domiciliul dvs. si stabilirea unei pensii in favoarea acesteia.
Nu puteti renunta la pensia de intretinere in favoarea minorei, intrucat aceasta este un drept al minorei, iar disp.art.515 c.civ. sunt lamuritoare.
Prin urmare pensia de intretinere se stabileste prin hotarare judecatoreasca, iar punerea in executare a acesteia, daca tatal nu plateste de bunavoie ramane la latitudinea dvs.
Art. 515
Inadmisibilitatea renunţării la întreţinere
Nimeni nu poate renunţa pentru viitor la dreptul său la întreţinere.

In ceea ce priveste stabilirea unui program de vizita al minorei, nu este in interesul dvs. sa-l solicitati, acesta putand fi solicitat in cadrul actiunii de catre tatal minorei sau ulterior tot de catre acesta daca doreste pe cale separata.
Avand in vedere ca nasterea s-a produs in strainatate este obligatorie intregistrarea nasterii in evidentele romanesti ( in situatia in care nu ati realizat aceasta procedura pana acum).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie alimentara alexvio83 alexvio83 am o fetita de 5 ani,recent m-am despartit de tatal ei caruia ii poarta numele si as vrea sa stiu cum procedez sa obtin pensia alimentara pentru ea.mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua vanessa2011 vanessa2011 am o fetita de 2 ani si 7 luni ...am un act notarial de la tatal copilului ca am custodia unica exclusiva ..vreau sa stiu ce drepturi de vizita are tatal ... (vezi toată discuția)