avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ce pot sa fac in situatia asta?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ce pot sa fac in situatia asta?

Scriam in 2012 despre cazul retinerii mele la granita cu Macedonia: www.avocatnet.ro/content/for...

Am incercat sa depun un act de acuzare la procuratura competenta din Macedonia prin posta, cu instiintare de primire. Ok, pana aici. Am sunat dupa ce mi-a venit instiintarea, mi-au spus ca au primit actul de acuzare si ca fac cercetari. Am cerut ulterior, la vreo 2 luni sa imi trimita informatii despre dosar. Au trecut 6 luni (cat prevede legea informatiilor publice), dar nu mi s-a trimis nici un raspuns, desi erau obligati prin lege. Ce ar trebui sa fac? Pot invoca in aplicatie art. 6 din CEDO, avand in vedere faptul ca nu mi se da nici o informatie si datorita faptului ca nici nu vine nici o decizie a procuraturii (urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale)?
Cel mai recent răspuns: cedo_2012 , utilizator 22:38, 9 Decembrie 2013
Stimată doamnă,

Procedurile penale ale Macedoniei nu le cunosc. Nu știu dacă ași epuizat sau nu căile de atac utile, care sunt specifice dreptului acestei țări. Nu cunosc nici cum puteți obliga/sau dacă puteți obliga autoritățile acestei țări să vă răspundă.

Însă, de susținut, puteți aduce argumente cu privire la accesul la o instanță, dacă aceasta este întrebarea dvs.

Cu stimă.
Daca Macedonia este parte contractanta a CEDO dreptul dvs. de a invoca in aparare art 6 din CEDO exista in mod cert.
Depinde insa si care este termenul limita prevazut de legislatia Macedoniei in privinta comunicarii.
Pe de alta parte, o intarziere poate fi justificata si se intampla si in Romania asa ceva.Sub acest aspect, pe baza analizei mele pe jurisprudenta CEDO, nu ar fi de mare ajutor art 6 din CEDO in ceea ce priveste termenul rezonabil, dar trimiterea unei cereri din nou poate ajuta in privinta primirii unui raspuns.
Procedand in acest fel vor observa si faptul ca sunteti interesat de desfasurarea anchetei respective, ceea ce poate ajuta in privinta celeritatii derularii anchetei judiciare.

Pentru sesizarea CEDO este bine sa aveti mai multe cereri depuse daca va ganditi ca se va ajunge pana acolo.
Macedonia este parte contractanta a CEDO.Din cate stiu, exista legea de acces la informatii cu caracter public care arata faptul ca termenul in care institutiile macedonene trebuie sa se adreseze unei cereri in scris este de 6 luni. Ma gandeam sa dau in judecata procuratura pentru incalcarea acestei legi.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
Monica222, utilizator
Stimatăƒ doamnăƒ,

Nu procuratura o dați în judecată la CEDO, ci Statul ca atare, iar acest lucru este valabil pentru oricare Înaltă Parte Contractantă, nu doar Republica Macedonia.

În ceea ce privește problemele juridice ale dvs, pe plan intern, tocmai de accea v-am răspuns că fiecare țară are proceduri specifice și căi procedurale proprii de urmat. Dacă epuizați toate căile eficiente de atac, aveți acces la CEDO, dacă nu, nu. Dar căile de atac sunt particulare și se cer reportate la legislația statului cu care aveți divergențele juridice.

Cu stimă
Da, clar. Multumesc

Alte discuții în legătură

Pot actiona la strasburg macedonia in cazul acesta? Monica222 Monica222 Sunt cetatean roman. Am fost oprita intai la granita Macedoniei cu Bulgaria (punctul de frontiera Kriva Palanka). Mi s-a oprit cam o ora pasaportul, timp in ... (vezi toată discuția)
Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)