am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat.
daca sesizez CEDO in timpul unui proces penal, cu privire la (ne)legalitatea luarii si mentinerii masurii arestarii, este admisibila o asemenea cerere ?
si daca da, in cit timp se pronunta curtea? in regim de urgenta sau in regim normal, adica in 6-7-8 ani?!
mersi pt ajutor...
Opinia mea este ca nu puteti sesiza CEDO decat dupa ce ati epuizat toate caile, inclusiv judecatoresti, in aceasta privinta(ma refer la speta d-voastra-arestarea preventiva).
Atunci este admisibila.
Parerea mea este ca se poate sesiza CEDO cu o astfel de plangere.
Problema este ca durata ar cam fi aceeasi.
Daca insa e vorba de o arestare abuziva opinez in sensul ca solutionarea palngerii se va face mai repede.
Nu o consider inadmisibila plangerea intrucat va plangeti de starea de arest.
Oricum, plangerea nu se va putea face decat dupa solutionarea recursului.
Au existat multi avocati care sa doreasca sa procedeze, asa dar pana la urma nu a mai facut nimeni plangere, daca sunt bine informat.
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
Înainte de a se adresa Curţii, trebuie să se fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care se plânge reclamantul ; în caz contrar, va trebui să demonstreze că aceste remedii nu puteau fi eficace.
corect ce spune colegul "freeelis".
intrebarea ar fi daca, exercitarea recursului impotriva incheierii de mentinere a arestului, poate fi considerata ca fiind "epuizare a cailor de atac interne".
dpmdv, o asemenea cerere este admisibila.
as fi, insa, curios, ce ar face curtea cu ea.
ps: din cite am auzit, avocatii lui gigi becali vorbeau despre o asemenea cerere :)
Dupa epuizarea caii interne de atac a recursului, in opinia mea, plangerea este admisibila.
Este insa indicat a se declara si a se solutiona recursul ( evident in mod nefavorabil pentru inculpat).
Curtea Europeana ar proceda la judecarea cererii.
Daca este vorba de o solutie interna ilegala, mentinuta de instanta de recurs, hotarare care incalca drepturi si libertati fundamentale consacrate de CEDO, cererea are toate sansele sa fie admisibila la Strasbourg.