avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... ACÞIUNE CEDO DAUNE MORALE SI MATERIALE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

ACÞIUNE CEDO DAUNE MORALE SI MATERIALE

Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune morale şi materiale ori acţiunea trebuie să urmeze întâi calea instanţelor româneşti,iar dacă soluţia nu este echitabilă după aceea să urmez calea CEDO?

Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: miki70_is , utilizator 23:21, 23 Noiembrie 2010
daca ati castigat in recurs, care ar fi rostul unei sesizari CEDO?
miki70_is a scris:

Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune morale şi materiale ori acţiunea trebuie să urmeze întâi calea instanţelor româneşti,iar dacă soluţia nu este echitabilă după aceea să urmez calea CEDO?

Vă mulţumesc!

La CEDO va puteti adresa dupa ce urmati mai intai calea intantelor din tara ... Curtea poate cerceta numai plângeri referitoare la violarea unuia sau mai multor drepturi enumerate în Convenţie şi protocoale.
Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începînd cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
Pentru ce sa sesizati CEDO daca ati castigat procesul?
In functie de raspunsul dvs. se poate raspunde la intrebare.
Termenul este de 6 luni de la data pronuntarii instantei nationale de recurs.

avocat Claudiu Lascoschi
Intenţionez să sesizez CEDO privind daune materiale şi morale pentru că nu le-am solicitat în instanţa de fond sau recurs,am ales calea unei acţiuni separate.Daunele sunt mari şi nu ştiu daca instanţele naţionale vor fi de acord cu această cerere?1
Intâi trebuie să cereţi daunele materiale (cu documente justificative) şi daunele morale în instanţa competentă din România. În situaţia în care nu veţi fi mulţumit de modul de soluţionare al cererii dvs., după parcurgerea tuturor căilor de atac vă veţi putea adresa CEDO.

Alte discuții în legătură

Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
Despre cedo Giannini Iulius Giannini Iulius Exista o Comisie la care cetateni se pot adresa inainte de a apela la CEDO?, am auzit de o Comisie care poate aplana situatia conflictuala dintre statul Roman ... (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)