avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... ACÞIUNE CEDO DAUNE MORALE SI MATERIALE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

ACÞIUNE CEDO DAUNE MORALE SI MATERIALE

Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune morale şi materiale ori acţiunea trebuie să urmeze întâi calea instanţelor româneşti,iar dacă soluţia nu este echitabilă după aceea să urmez calea CEDO?

Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: miki70_is , utilizator 23:21, 23 Noiembrie 2010
Daunele le puteti cere la CEDO doar in masura in care ele sunt rezultate dintr-o incalcare a drepturilor omului de catre statul roman. Daca dvs aveti un litigiu si ati "uitat" sa cereti daune sau nu vi s-au aprobat, CEDO nu reprezinta un nou grad de jurisdictie la care sa va puteti aminti de ele.

Sumele banesti acordate de CEDO sunt cu titlu de "justa compensatie" pentru incalcarea drepturilor dvs de catre statul roman si sa nu credeti ca sunt foarte mari (doar daca e vorba de proprietati cresc).
miki70_is a scris:

Intenţionez să sesizez CEDO privind daune materiale şi morale pentru că nu le-am solicitat în instanţa de fond sau recurs,am ales calea unei acţiuni separate.Daunele sunt mari şi nu ştiu daca instanţele naţionale vor fi de acord cu această cerere?1

Daca nu ati cerut daune CEDO nu le poate acorda asa pur si simplu.
Mai intai va judecati in tara si apoi la CEDO daca nu le veti primi si considerati ca s-au incalcat drepturile fundamentale garantate de Conventia Europeana.
Daca nu s-a incalcat niociun drept consacrat de CEDO cererea dvs. va fi respinsa.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pt.raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
Despre cedo Giannini Iulius Giannini Iulius Exista o Comisie la care cetateni se pot adresa inainte de a apela la CEDO?, am auzit de o Comisie care poate aplana situatia conflictuala dintre statul Roman ... (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)