avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ce pot sa fac in situatia asta?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ce pot sa fac in situatia asta?

Scriam in 2012 despre cazul retinerii mele la granita cu Macedonia: www.avocatnet.ro/content/for...

Am incercat sa depun un act de acuzare la procuratura competenta din Macedonia prin posta, cu instiintare de primire. Ok, pana aici. Am sunat dupa ce mi-a venit instiintarea, mi-au spus ca au primit actul de acuzare si ca fac cercetari. Am cerut ulterior, la vreo 2 luni sa imi trimita informatii despre dosar. Au trecut 6 luni (cat prevede legea informatiilor publice), dar nu mi s-a trimis nici un raspuns, desi erau obligati prin lege. Ce ar trebui sa fac? Pot invoca in aplicatie art. 6 din CEDO, avand in vedere faptul ca nu mi se da nici o informatie si datorita faptului ca nici nu vine nici o decizie a procuraturii (urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale)?
Cel mai recent răspuns: cedo_2012 , utilizator 22:38, 9 Decembrie 2013
Stimati forumisti,

Pana a se ajunge la Curtea Europeana a drepturilor omului este necesar ca persoana reclamanta sa se judece cu autoritatea de stat competenta potrivit legii si pentru a se ajunge la asa ceva din punct de vedere juridic exista obligativitatea de a astepta o solutie interna definitiva care sa fie echivalenta a unui recurs sau a unei cai care sa inchida in mod definitiv procedura deschisa impotriva statului care va incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

In speta, parchetul constituie foarte probabil autoritatea de stat care ii incalca drepturi si libertati fundamentale prevazute si garantate de conventie.
Sfatul meu ar fi sa aflati daca puteti actiona in judecata parchetul pentru lipsa de eficienta a unei anchete judiciare in temeiul art 6 CEDO, in sensul ca exista o ineficienta a sistemului judiciar macedonian.

Avand in vedere faptul ca, daca in mod rezonabil desfasusurati demersuri judiciare care sa fie fara sorti de izbanda in legislatia interna CEDO va poate acorda credibililate.

Este precum cazul de speta cu ceea ce se intampla in cazurile cu penitenciarele din Romania unde nu se se mai cere o judecata interna.
Curtea Europeana accepta direct o plangere prin care este sesizata fara a mai fi necesara o judecata conform dreptului national, fara a se mai considera ca trebuie epuizate caile interne de atac sau o judecata nationala.


Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot actiona la strasburg macedonia in cazul acesta? Monica222 Monica222 Sunt cetatean roman. Am fost oprita intai la granita Macedoniei cu Bulgaria (punctul de frontiera Kriva Palanka). Mi s-a oprit cam o ora pasaportul, timp in ... (vezi toată discuția)
Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)