avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exploatare, santaj si remuneratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exploatare, santaj si remuneratie

M.am angajat anul trecut la o firma pe post de grafician, mi s.au spus conditiile angajarii, program de 9 ore de luni pana vineri si 2 sambete pe luna. Bun pana aici. Ce m.a surprins a fost ca mi s.a facut contract de munca cu norma fractionata de o ora pe zi. Am incercat sa.i spun ca nu.mi convine, dar imediat m.am lovit de acel < nu.ti convine, pleci > Am ramas, datorita faptuli ca am un copil de crescut. In ultimul timp au tot aparut probleme de salarizare, obligare la a sta peste program pt ca, colegul si.a dat demisia si am rAmas singura. I.am spus ca nu pot sta peste program, nu am nevoie de responsabilitati in plus pana gaseste pers ideala si sa stea cu mine la firma sa ma Ajute. Mi.a spus ca mâ plateste pt orele suplimentare si am acceptat. La sfarsitul lunii acesteia la salariu i.am cerut banii pe orele suplimentare facte zilnic plus 2 sambete lucrate supimentar. Precizez ca programul meu de drept este de la 8:00 - 17:00, si firma eate deschisa pana la 18:00,in ideea in care sunt doi angajati. Deci de la 17:00-18:00 pt mine se considera suplimentar. Cand sa imi iau banii pe ore suplimentare aflu ca el mi.a calculat 3lei pe ora, iar sambata avnd program scurt de 5 ore. Deci, am realizat 16 ore supl + 2 sambete supl.adica 78 de lei cu totul .... mi.am expus nemultumumirea vis-a-vis de ore supl. Si i.am sups ca in cazul acesta eu nu mai sunt dispusa sa mai fac cva in plus fatA de programul meu si m.a amenintat ca ma da afara daca nu fac ce spune el sau ca imi scadae din salariu.
Concluzia e ca ma obliga prin santaj sa stau peste program pe 3 lei ora, cand orele suplimentare se platesc cel putin 7 lei. Si e a nu stiu a cata oara cand imi aduce modificari de salarizare, pt ca el este sef i are dreptul sa faca ce veea cu angajatii.
Intrebare mea este: se poate face ceva in mod legal si oficial impotriva acestui angajator? Precizez ca inca lucrez pt caam nevoie de bani si stie ca santajul tine.
Inca ceva, s.a mai intamplat sA ma ameninte cu datu` afara, dar cu demisie, insista ft mult cu demisia si i.am spus ca daca crea sa ma dea afara sa.mi faca concedierre t ca nu am sa demisionez niciodata.
In plus, face abuz de. Conditia de sef si imi da responsabilitati ce nu.mi apartin.
Daca am o comanda ce depinde de implicarea lui si el intarzie lucrarea pe mine ma scoate vinovata si ma baga in teava tunului si sa ma spal pe cap cu clientul. Ca sa nu mai zic, are un comportament urat ....greu de suportat.
Dati.mi solutii, va rog .... vreau sa.mi pastrez postul, dar.....exploatarea ?
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
aminamaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 11 Decembrie 2013
1. Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.


2. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

3. Codul Muncii , art.260:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Seful meu incalca legea din toate unctele de vedere. Contract de munca cu o ora pe zi de luni pana vineri, salariu de 95 lei VERSUS program de luni-vineri 08:00-17:00, 2 sambete pe luna de la 09:00-14:00, salariu de 600 lei + 4% din vanzarile pana intr-o suta de milioane vechi. Din suta in suta de mil. vechi creste bonusul cu 1%. In vara anului acesta am facut incasari de 24000 lei si m incadrasem in 600 le salariu de baza + 6% din cei 24000 lei= 1440 lei. A refuzat sa.mi dea banii de drept cu motivarea ca mai am un pic si castig cat el. Daca eu am muncit pt acei bani, ar fi trebuit sa fiu platita conform muncii, dar nu .... a hotarat sa.mi dea doar 1750 lei totalul cu salariul de baza si bonus. Dupa ceva timp, mi.a atras atentia ca la incasarile sub 150 mil vechi vor fi intarzieri de plata a salariul de 7 zile, si sub 100 mil. intarzieri de 14 zile. Am fost internat cu copilul in spital pt o sapt. si nu mi.a acceptat concediul medical, avea de gand sa.mi ia din sAlariu, dar m.am opus vehement si mi.a luat din ziele de concediu de odihna.
Ma gandesc ca daca fac sesizare la ITM, nu voi reusi sa dovedesc toate aceste lucruri si voi fi pusa in postura de mincinoasa in fata legii.
Singurile dovezi sunt conversatiile prin sms si contractul de munca al meu si al celorlati angajati. Iar eu nu vreau sa.mi dau demisia.
ITM-ul nu poate constata decat daca sunt sau nu veridice cele mentionate de dvs in sesizare.
Nu veti pati nimic daca nu se gasesc nereguli cu privire la incalcarea legislatiei muncii de catre angajatorul dvs.

Dovada platii salariului se face prin semnarea statelor de plata, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Ori ramaneti si inghititi ori reclamati si plecati. Daca sunteti buna discutati direct cu clientii si va faceti propria afacere. Luati cativa clienti ai firmei si deschideti-va propria afacere acasa la dumneavoastra.
GermanAlex a scris:

.. Luati cativa clienti ai firmei si deschideti-va propria afacere acasa la dumneavoastra.



In acest caz, va fi acuzata de concurenta neloiala, conform Legii nr.11/1991.
Art. 4 Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
...
g) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent va rog Victoria29 Victoria29 Buna ziua,s.a facut o plangere penala impotriva mea in urma cu aprox. o luna si jumatate,am angajat un avocat intre timp pt. aparare,astazi am fost sunata de ... (vezi toată discuția)
Cum i.mi pot recupera banii..? Dana030887 Dana030887 Ma numesc Ioana,am avut un proces penal in Germania pe care l.am castigat,am fost despagubita cu 34.500£,dar banii nu i.am putut lua niciodata pentru ca omul ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga societatea sa efectuez ore suplimentare venind sambata la munca ??? ContSters406903 ContSters406903 Buna ziua, Ma poate obliga societatea sa efectuez ore suplimentare, venind 2 sambete/luna la munca in intervalul 09:00-13:00, cu respectarea art. 114 sau ... (vezi toată discuția)