avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la penalitati ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la penalitati ?

Va rog sa-mi spuneti daca este normal sa se aplice penalitati la penalitati. Am achitat ,de ex. 1000 lei si pe verso la chitanta mi se scrie ca am achitat inclusiv luna in curs. Dupa o luna mai achit 100 lei,dupa inca una inca 200 lei.Acum BUCURIA !Cind ma duc sa platesc , deci dupa 3 luni de la achitare la zero , penalitati de 350-400 lei. Este un program achizitionat de ascociatie , de la un expert , care i-a explicat doamnei de la asociatie , ca acesta calculeaza penalitati cu nu stiu citi ani in urma.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:27, 10 Decembrie 2013
Din ce ne spuneti in mesajul dv. nu reiese ca vi se penalizeaza penalitatile, ci ca se penalizeaza sumele neachitate de la data scadenta pana la data platii de la niste sume mai vechi.
Cred ca e bine sa luati legatura cu firma care a livrat programul si sa va explice exact cum lucreaza acel program.

Ca sa va edificati putin, incerc sa va dau un exemplu simplu:
- aveti o cota de 100 lei scadenta la data de 01 februarie.
- data pana la care legal o puteti plati fara penalizari este 01 martie.
- pe data de 15 februarie apare urmatoarea lista cu 100 lei restanta pentru ca nu ati achitat pana la acea data.
- pe data de 15 martie apare inca o lista pe care apare restanta de 100 lei + restanta lunii precedente, ambele, evident neachitate. Pe aceasta lista apare penalizarea pentru cei 100 lei neachitati deoarece 01 martie a trecut si nu ati achitat. Penalizarea este calculata pentru perioada 01 februarie (data scadenta) - 15 martie (data aparitiei listei)
- veniti si platiti pe 30 martie toata suma la zi, practic, conform listei nu mai aveti nimic de plata.
- dar...... dv. ati platit pe 30 martie o cota care avea termenul maxim de plata fara penalizari pe 01 martie. Pana la 15 martie v-au fost calculate penalizari pana la acea zi, dar plata ati facut-o pe 30 martie, deci inca 15 zile de intarziere.

Probabil programul despre care ne spuneti calculeaza "la zi" penalizarile.
Desi nu mai aveti restante, va apar penalizarile calculate pentru perioada 15 martie - 30 martie de neachitare.
Pentru raspuns la obiect ,precizati concret ce reprezinta suma de 1000 lei -poate reprezenta debit restant,sau cota intretinere lunara
Este necesar sa precizati vechimea sumelor cu titlu de restanta
Conform norme in vigoare suma penalitatilor nu are voie sa depaseasca suma la care se aplica
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Incerc sa iau legatura cu acea firma care a conceput programul si as vrea sa va arat situatia reala:08.10.2013 achitat 2.000 lei (reprezinta debite restante), pe verso se mentioneaza ACHITAT INCLUSIV AUGUST 2013 (cred eu ca inclusiv penalitatile pana la aceasta data),29.10.2013 achitat 100 lei iar pe chitanta la ''total restanta'' apare 45.98 lei, iar pe ultima chitanta achitata 26.11.2013 achitat 100.lei apare la ''total restanta'' 321.52 lei. Exact pe luna nu stiu cit trebuie achitat; am centrala, platesc la asociatie femeie servici, lumina casa scarii, lift, apa rece etc. Daca se poate as posta sau trimite copii dupa chitante modificate electronic numai cu suma de plata si rest, restanta, penalitati.

Cu respect,
M.
Raspunsurile cele mai corecte le obtineti de la as. prop. care, mai ales in cazul in care se foloseste un program specializat pentru gestionarea activitatilor economico-financiare si care nu este "bine stapanit" de administrator sau contabil.
Aceste programe functioneaza f. corect daca se introduc date corecte, mai intai la initializare si daca configurarea - in cazul expus, a penalizarilor este facuta corect si dupa un regulament propriu fiecarei asociatii.
Ce inseamna un regulament propriu? Fiecare as. prop. - comitet executiv, stabileste un Sistem propriu de penalizari - care trebuie afisat, cunoscut de catre toti proprietarii si functie de prevederile acestuia se configureaza si programul de gestionare despre care vorbim.
Acum, observati ca nici dvs. si nici noi nu cunoastem aceste lucruri, astfel incat este necesar sa mergeti la asociatie pentru clarificari (faceti o cerere in scris, cu nr. de inregistrare) prin care solicitati clarificarea acestor lucruri.
Succes!
minitehnicus a scris:
..08.10.2013 achitat 2.000 lei (reprezinta debite restante), pe verso se mentioneaza ACHITAT INCLUSIV AUGUST 2013 (cred eu ca inclusiv penalitatile pana la aceasta data)

Eu cred ca ati achitat ceea ce era afisat iar afisat era pana in luna august inclusiv asa cum spuneti. Dar ati platit pe 08.10, data pan la care au mai curs o perioada ce s-a penalizat. Ori aceasta a aparut pe lista aferenta lunii septembrie.
29.10.2013 achitat 100 lei iar pe chitanta la ''total restanta'' apare 45.98 lei

Probabil ca pe septembrie (afisat in octombrie) aveati afisat 145,98 lei dar nu ne spuneti daca aceasta suma reprezenta cheltuieli de intretinere, fonduri, penalizari...
Ati platit 100 lei si normal ca au mai ramas restante de 45,98 lei si iar nu ne spuneti daca si ce reprezinta acestea (cote, fonduri, penalizari...)
pe ultima chitanta achitata 26.11.2013 achitat 100.lei apare la ''total restanta'' 321.52 lei. Exact pe luna nu stiu cit trebuie achitat;

Acelasi rationament. Ati avut repartizat pentru luna octombrie suma de 375,54 lei plus restanta de 45,98 lei au totalizat 421,52 lei. Din acestia ati achitat 100 lei si acum aveti restante 321,52 lei.
Dar nu inteleg de ce spuneti ca nu stiti cat trebuie achitat lunar!? Nu puteti vedea listele de plata afisate? Pe lista de plata sunt distinct trecute cheltuielile ultimei luni, apoi restantele, reparatiile, penalizarile, fondurile...
Ceea ce scrie pe aceste liste trebuie sa corelati cu chitantele elibertate.
Faptul ca ati achitat 2000 lei in capat, apoi 100 lei in capat, apoi iar 100 lei in capat ma duce la concluzia ca niciodata nu ati achitat suma intreaga datorata ci mai putin si asa au ramas rrestante. Este aproape imposibil ca pe o lista de plata sa aiba cineva de plata exact 2000 sau 100 lei doua trei luni la rand, fara virgula macar.

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)