avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de deasupra mea ma inunda si imi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de deasupra mea ma inunda si imi afecteaza/distruge apartamentul

Ce drepturi legale am in urmatoarea problema cu vecinul de la bloc, de deasupra mea?
Vecinul de deasupra mea a facut modificari la instalatia de alimentare cu apa din apartamentul lui, ingropand-o in pardoseala, iar de atunci au aparut infiltratii la baia mea, pe hol si in bucatarie.
Tavanul de la baie este complet distrus, iar in momentul in care cineva face dus deasupra, toata apa de pe pardoseala lui se scurge prin tavan la mine.
La bucatarie, in coltul comun cu baia, tavanul a ainceput sa pice si el (incarcatura adica), pana la armatura. Peretele s-a coscovit si se intinde pe suprafete tot mai mari. La fel si in hol, car are perete comun cu baia.
Dupa discutiile cu proprietarul de deasupra, chiar si dupa ce a vazut ce e la mine in casa, nu vrea sa faca nici o reparatie la el pentru a remedia problema.
Pot sa-l dau in judecata? Ce sanse as avea? Sau cum pot sa-l determin sa faca ceva?
Multumesc mult!
L nr 230/2007 Art. 11
(la data 04-Oct-2010 Art. 11 din capitolul III a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 914 din 04-oct-2010 )
(la data 21-Jan-2008 Art. 11 din capitolul III reglementat de Art. 13 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Proprietarul poate aduce îmbunătătiri sau modificări proprietătii sale individuale, cu
respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică
locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a
clădirii sau a altor proprietăti individuale.
Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun
proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau
individuală a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul
sau
în spatiul său al unui delegat al asociatiei, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care
se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile
de urgentă, când accesul se poate face fără preaviz.

Art 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare altă persoană care actionează
în numele său provoacă daune oricărei părti din proprietatea comună sau unui alt
apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligatia să
repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii.

Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,
cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum şi plata daunelor.

Multumesc ptr raspuns.
Sint "novice" in aceste lucruri, asa ca revin cu o alta intrebare. Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i parcurg? Sa informez asociatia de locatari? Sa-l dau in judecata? Trebuie sa caut un avocat? Cum se procedeaza?
Nu aveti o polita de asigurare facultativa? Va recomand s-o faceti iar viata dvs. va fi mai usoara. Dupa ce incheiati aceasta polita mergeti la vecinul care va inunda si dati-i o copie. Va plati cu varf si indesat toate pagubele produse.
Daca puteti fi mai exact, va rog, In ce consta polita de asigurare facultativa?
această problemă este una dificilă dar se poate rezolva : fie amiabil, fie pe calea chemării în instanță dar ambele proceduri cer PROBE/dovezi.Procurați martori (1-3), probe fotografiate cu o cameră digitală modernă, este necesar să aveți pe imagine : ziua, ora cu minutul, anul executării fotografiei.Ați putea să-i formulați în scris o Notificare cu somație în 2 exemplare, recomandat cu Confirmare de primire (păstrați un exemplar+Factura recomandatei+Conf. de primire cu semnătura de primire a destinatarului sau cu mențiunea de refuz pe scrisoare pusă de Poștă).Îi puteți face o scurtă introducere cu stricăciunile ce vi le-a produs locuinței dvs. și precizând acele locuri și, pe cât posibil, menționați în scris data producerii inundațiilor.Trebuie să emiteți pretenții către acel vecin în interiorul a 3 ani de la producerea stricăciunilor.Acordați-i un termen rezonabil de rezolvare, să zicem : 10 zile (calendaristice) de la primirea prezentei Notificări cu somație.Avertizați-l că : dacă nu se conformează Notificării, de îndată, la împlinirea termenului acordat veți fi nevoit a angaja un avocat și că, îl veți acționa în judecată, mai mult, toate cheltuielile ce le veți face cu un posibil proces le va suporta. Odată început un posibil proces, veți fi nevoit : a achita onorariul av. ce-l veți angaja, a face expertiza judiciară (minim 600 lei) tehnică de construcții.Instanța, vă va prezenta o listă cu câțiva experți disponibili acelui moment : alegeți unul.Urmează expertiza, supunerea ambelor părți unui interogatoriu, proba cu martori etc etc Procesul se va judeca la judecătoria de care aparțineți.Mai departe, vom putea discuta de va fi nevoie.Bine ar fi s-o puteți soluționa amiabil.

Alte discuții în legătură

Defectiuni alexpato1 alexpato1 am o problema cu vecinul de sus eu stau la parter.scurgerea lui din baie de la chiuveta si vana trece pe la mine pri apartament sus pe langa tavan si de cate ... (vezi toată discuția)
Inundare tavan baie in apartament din cauza vecinului de deasupra voicudamian voicudamian In 16.06 am sesizat pe Presed.Asoc.Proprietari ref.la inundarea unei portiun a tavanului din apart.unde locuiesc (la et.12) . Proprietarul de deasupra mea ... (vezi toată discuția)
Am probleme cu vecinul de deasupra mirelvv mirelvv Vecinul de bloc de deasupra are sifonul de la baie defect si imi inunda tavanul. Am discutat cu el si i-am spus ca platesc eu reparatia, numai sa permita ... (vezi toată discuția)