avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie la pensie PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie la pensie PFA

Buna,

Am primit o instiintare de la finante in legatura cu faptul ca sunt obligat sa platesc pensiile pe anul 2013, desi eu nu realizez venit minim in acest an. Mi s-a spus ca aceasta calculare a pensiilor se raporteaza la veniturile din anul fiscal 2012 -an in care am realizat venit peste minim si am platit contributia la pensii integral.
Cer si eu un sfat si imi cer scuze pt exprimare..
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marius899 , utilizator 15:50, 9 Decembrie 2013
mentionez ca am pfa in sistem real
E o nebunie cu contributia asta la pensii, impozite etc. Platiti in 2013 cel putin cat ati platit in 2012, urmand ca in 2014 sa se compenseze. Eu asa stiu ca trebuie sa fac, tot ca PFA functionez.
In timpul anului trebuie sa platiti plati anticipate in contul contributiei la pensie iar anul urmator, cand depuneti declaratia 200 cu rezultatul exercitiului precedent, se va face regularizarea.
La inceputul anului, in ianuarie, trebuia sa depuneti declaratia 600 cu venitul asigurat, care in acest an nu putea fi mai mic de 778 lei lunar si rezulta o contributie lunara la pensie de 244 lei.
Multumesc pentru raspunsuri.
Ideea e ca la inceputul anului am fost la biroul de consultanta de la finante si mi s-a spus ca daca am platit anul trecut 2012, anul inceperii activitatii, iar anul acesta nu realizez venit minim, sa nu ma mai inregistrez la plata pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)
Plata contributie pensii pfa geanina100 geanina100 Buna ziua, Am un PFA din mai 2013, pe care am venituri 0. Am primit o somatie de plata cu o suma consistenta din care cea mai mare parte reprezinta ... (vezi toată discuția)
Impozite obligatorii pfa 2013 anoai anoai Am nevoie de clarificari cu privire la impozitele obligatorii PFA in 2013. Sunt in urmatoarea situatie - PFA infiintat in 2008, de la infiintare si pana in ... (vezi toată discuția)