Imi puteti spune va rog frumos ce lege se refera la supravegherea masinilor angajatilor prin gps? Am inteles ca trebuie facuta o notificare prin care angajatul sa fie informat de acest aspect. Daca ma puteti ajuta cu mai multe informatii legate de aceasta situatie. Va multumesc.
Localizarea prin GPS reprezinta o metoda de reducere a costurilor prin descu- rajarea utilizarii vehiculului intr-un mod necorespunzator, fie ca este vorba despre parcurgerea unei rute mai lungi decat cea stabilita, fie ca soferul foloseste masina in scopuri personale.
Datorita Legii nr.676/2001, angajatorul are obligatia de a aduce la cunostinta salariatului faptul ca ii este monitorizata activitatea din cadrul companiei.
Informarea prealabila a angajatilor cu privire la sistemele de supraveghere puse in functiune in cadrul companiei in care lucreaza si stabilirea unor politici cat mai detaliate cu privire la pozitia firmei in ceea ce priveste aceasta supraveghere pot face obiectul unor anexe la contractul de munca sau la Regulamentul de Ordine Interioara.
M-ar putea ajuta cineva cu un model de informare a angajatilor cu privire la monitorizarea masinii de serviciu? Nu stiu exact cum ar trebui formulata o astfel de informare si ce anume ar trebui sa contina. Va multumesc frumos.
Legea nr.677/2001:
Art. 12 - Informarea persoanei vizate
(1) În cazul în care datele cu caracter personal sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care această persoană posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor; dacă furnizarea tuturor datelor cerute este obligatorie şi consecinţele refuzului de a le furniza; existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;
d) orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.
(2) În cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care persoana vizată posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;
d) orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică atunci când prelucrarea datelor se efectuează exclusiv în scopuri jurnalistice, literare sau artistice, dacă aplicarea acestora ar da indicii asupra surselor de informare.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul în care prelucrarea datelor se face în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică, ori în orice alte situaţii în care furnizarea unor asemenea informaţii se dovedeşte imposibilă sau ar implica un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat, precum şi în situaţiile în care înregistrarea sau dezvăluirea datelor este expres prevăzută de lege.