avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Litigii impotriva asociatiilor de proprietari - antena ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Litigii impotriva asociatiilor de proprietari - antena pe bloc

Am o problema cu o antena de internet amplasata pe terasa blocului, deasupra locuintei mele (eu locuind la etajul 10). Antena a fost instalata inainte de a deveni proprietarul locuintei. Ulterior am aflat de posibilele efecte nocive ale acestor dispozitive care emit unde electromagnetice. Am vazut alte solutii ale instantelor de judecata care au decis in favoarea locatarilor, chiar daca exista o expertiza tehnica potrivit careia antena se incadra in parametrii stabiliti intr-un ordin al Ministerului Sanatatii. Argumentul subliniat de instanta a fost ca ordinul MS poate fi relevant doar pentru o expunere de scurta durata. Instanta remarca faptul ca studiile privind expunerea pe o perioada indelungata nu sunt concludente, iar conform Tratatului European, in astfel de situatii se aplica principiul precautiei. De retinut ca eu nu am semnat niciun acord privind utilizarea spatiului comun pentru instalarea acelei antene. Am incercat sa le explic celorlalti membri ai Asociatiei de Proprietari toate aceste aspecte, dar nu am fost luat in considerare. Prin urmare, singura cale care imi ramane e sa ma adresez instantei.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 16:08, 12 Decembrie 2013
Salutam
In anii 2005-2008 am f0st implicat direct in scandalul EMF, adica exact al acestor antene si al efectelor undelor electromagnetice si a campului lor. Pe langa aspectele juridice semnalate de domnii avocati sau juristi va pot spune urmatoarele:

In functie de tehnologie undele pot avea impact sau nu asupra vietii si sanatatii. Singurele periculoase DACA sunteti expus in fata antenei sunt microundele si banalele routere WiFi (DA! - WiFi-ul). A propos : microundele nu sunt decat suport pentru antenele GSM de semnal, sunt acele mici palarioare/farfurii asezate cvasivertical
Dar trebuie sa stati in fata antenei, iar in cazul WiFi trebuie sa stati multa vreme acolo (sa dormiti cu capul langa el, eventual)

Eu va zic doar atat (ca sa nu intram in detalii aiurea): vedeti-va de treaba, scoteti-va piticii din cap introidusi de anumite cercuri de interes, instanta va poate da dreptate daca judecatorul a uitat sa mearga la orele de fizica, dar aceea nu va fi Dreptate ci doar un simulacru. Si va suiti si vecinii in cap
Vorba multa saracia omului. Au dreptate cei care atentioneaza faptul ca nu trebuie sa cumperi un imobil cu vicii de orice natura pe care le-ai observat/se stiu. Nu au dreptate cei care neaga sau aproba efectele nocive ale campului electromagnetic. Pentru simplul motiv ca nu se stie cu exactitate cine a facut eventualele studii asupra acestor fenomene. Daca le-a facut cineva vreodata. Ce stim este ca cei care au lucrat in telecomunicatii - chiar si "simplii operatori" de la un post de radio sunt incadrati in grupe de lucru speciale. Asadar ceva ceva .... Asa ca mai bine ne abtinem cand este vorba despre cercetare, stiinta, etc. E pueril sa comentam la nivel de cunostinte dobandite la orele de fizica. Putin adecenta totusi. Franta, daca nu ma insel a inceput eliminarea tuturor antenelor din localitati.
Studiile efectuate sunt publice.
O parte dintre ele (circa 1800) efectuate intre 1990-2012 se gasesc pe [ link extern ] .
Pe de alta parte exista si alte studii care nu au reusit sa reproduca aceste efecte. Lumea stiintifica e impartita in doua tabere.

Consider puerile abordarile de tipul: "Eu am lucrat ca operator radio timp de 40 de ani si nu am patit nimic" sau cealalta: "Pisica a facut cancer de cand a aparut la distanta de 1 km o antena GSM".

OMS-ul sustine ca nu exista "suficiente" dovezi pentru a concluziona ca aceste campuri electromagnetice de radiofrecventa, la intensitatea lor actuala, sunt daunatoare, insa, in acelasi timp, nimeni nu poate demonstra ca sunt sigure si inofensive.

Atat timp cat nu se poate demonstra inofensivitatea lor, consider ca este firesc sa existe semne de intrebare, ingrijorari si aplicarea unor masuri de precautie. Face parte din spiritul de conservare al fiintei umane. Referinta suprema este natura.

Pe scurt: consider ca nu trebuie sa asteptam inca 30 de ani dovezi "suficiente" pentru a lua masuri, ci fiecare trebuie sa avem grija de noi si sa luam masurile corespunzatoare gradului nostru de preocupare in ceea ce priveste propria stare de sanatate. Daca nu o facem noi, nu o va face nimeni pentru noi.
Adica? Concret, ce ar trebui sa facem?
Concret, pasii sunt :

1. identificare surse generatoare -> 2.A. eliminare surse
-> 2.B. ecranare
Nu vom ajunge aproape niciodata la valoarea 0, insa cu cat este mai mica cu atat este mai sigura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antena gsm Severinaturcu Severinaturcu Buna seara! De curand a aparut o noua problema in blocul in care locuiesc de aproape 20 de ani. Presedintele blocului a venit cu propunerea punerii unei ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mihai iustin mihai iustin Asociatia are dreptul sa monteze antene GSM pe bloc neavand acceptul tuturor locatarilor.Blocul nostru este impartit in 3 scari lipite una de alta.Antenele au ... (vezi toată discuția)
Amplasare antena gsm V1978 V1978 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in privinta urmatoarei probleme. Blocul nostru are 2 scari fiecare cu asociatia sa de proprietari. La scara ... (vezi toată discuția)