avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Micsorarea timpului de lucru pentru gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Micsorarea timpului de lucru pentru gravide

In ce act normatic este specificat ca se poate reduce timpul de lucru pentru gravidele cu risc ?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:21, 20 Mai 2009
OG 96/2003:

ART. 13
În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu
poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a
fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de
munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul
de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind
sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Dispensa pentru salariatele gravide

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 96/2003, aprobata si modificata, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

Dispensa pentru consultatii prenatale face parte dintre masurile de protectie a maternitatii la locul de munca, iar acordarea acesteia este obligatorie pentru fiecare angajator care are angajate in stare de graviditate.

Prin dispensa pentru consultatii prenatale legiuitorul roman intelege un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

In practica, pentru a beneficia de aceasta dispensa, salariata gravida va face catre angajator o solicitare scrisa privind acordarea acesteia.

Ce se intelege prin salariata gravida?

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Cate ore libere trebuie sa acorde angajatorul salariatelor gravide?

Aveti obligatia de a acorda maximum 16 ore pe luna fiecarei salariate gravide, fara diminuarea drepturilor salariale.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895/29.11.2006, reitereaza aceasta obligatie in sarcina angajatorilor in dispozitiile art. 17 alin. (3), (4) si (5).

Conform CCMUN pe anii 2007-2010, salariata gravida este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit, iar procedura de aplicare a prevederilor privind acordarea dispensei pentru consultatii prenatale se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.

Atentie!
Incalcarea obligatiei de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

SANATATE MULTA !:wave:

Multumesc mult !:yes:
Buna ziua.
Am si eu o intrebare referitoare la acest subiect. Sunt insarcinata, si am dus o adeverinta la serviciu pentru scutirea timpului de lucru la 6 ore. Acum cel de la personal mi-a spus ca nu imi va mai da bonurile de masa integral, ci numai salariu. Este legal? Are acest drept?
1. Acest lucru trebuie sa fie precizat in Regulamentul intern al unitatii sau intr-un Regulament special de acordare a tichetelor de masa, facut de unitate.
2. Personal, cred nu este corect ce face angajatorul. In cel mai rau caz va poate da un numar mai mic de tichete.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Cerere de dispensa celina2000 celina2000 Buna ziua! In urma unei cereri de dispensa de 6 ore din cele 16 ore lunare acordate pentru consultații prenatale, conducerea locului meu de munca mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii Catalina Covaliu Catalina Covaliu In situatia in care o colega, anunta doar verbal \\"starea\\" de sarcina, care sunt pasii care trebuie urmati? Atat de catre angajator, insa si de catre ... (vezi toată discuția)
Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide imosoft imosoft Buna ziua, Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in ... (vezi toată discuția)