avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

Buna ziua,
Am fost gestionar la o firma. Gestiunea a inregistrat un minus. Minusul nu s-a produs din vina mea ci din vina conducerii firmei prin dispozitiile pe care le-am primit de la sefii mei directi . Aceste dispozitii le pot proba cu inscrisuri si le-am indeplinit conform fisei postului care la art 54 scrie:
" va indeplini orice sarcina venita din partea sefilor directi"
Concret: la data preluarii gestiunii am fost obligata sa lipsesc de la numararea efectiva si sa ma ocup de alta gestiune pe care o aveam in cadrul firmei situata la 5 km distanta ca la intoarcere sa mi se puna foile de inventar in fata sa le semnez. ( am dovada ca in ziua inventarului am fost la gestiunea nr 2 prin z-tul de casa si prin monetar ca si prin rola de control a casei de marcat , inclusiv ora la care am plecat de la acea gestiune )
In timpul in care s-a produs lipsa am fost obligata sa plec din gestiune 3 zile pe saptamana pentru a face aprovizionarea ( cu masina firmei si soferul firmei care si deconta banii si factirile) atat pentru gestiunea mea cat si pentru alte gestiuni ale firmei ( am facturile si Nirurile care dovedesc la rubrica Delegat ca m-am deplasat in zilele respective in angrourile bucurestene precum si avizele prin care distribui marfa altor gestiuni ale firmei din marfa cumparata pe baza de factura din angro , avize in care se specifica clar ca eu am livrat marfa)
la data inventarului in care s-a constatat lipsa nu eram la serviciu fiind zi de sambata iar in contractul de munca nu este stipulata sambata si duminica ca fiind zi lucratoare si nici nu am fost platita pentru ore suplimentare sau sa mi se acorde ligere. Am fost anuntata telefonic sa ma prezint la gestiune. Nu exista o chemare. La momentul venirii mele deja se incepuse inventarul, se scrisesera 10 liste . gestiunea era deschisa clientilor, se vindea efectiv fara a se fi sigilat spatiile in care se numararse deja marfa. toata lumea circula liber. Mi s-a cerut sa semnez listele deja scrise.
Am semnat fara sa banuiesc intentia angajatorului .
Gestiunea a iesit un minus fara ca acest minus sa poata fi certificat de documentele contabile ( punctajul gestiunii nu era facut ) ci numai pe baza raportului de gestiune comparat cu stocul faptic
Am cerut verificarea si punctajul. Acesta nu s-a efectuat in schimb s-a lichidat gestiunea prin distribuirea marfurilor la alte gestiuni de catre o comisie formata din 10 reprezentanti ai firmei si care au semnat toate documentele prin care marfa a plecat.
La incheierea lichidarii prin distribuire minusul nu s-a confirmat in totalitate. La o saptamana dupa ce marfa a plecat din gestiunea mea semnata de comisie actele ( avizele) s-au intors cu 80% din pozitii taiate ( adica marfa nu a fost cea inscrisa in aviz ci in cantitate mai mica) Pe baza acestor avize am fost obligata sa intocmesc nirurile si sa inchei gestiunea. Asa minusul s-a confirmat.
In prezent firma m-a dat in judecata ( pe tot personalul acelei gestiuni) pentru plata minusului.
Ce pot face?
Credeti ca am castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 10:52, 7 Aprilie 2009
Va sugerez sa apelati la un avocat care sa va indrume si eventual sa va si reprezinte in procesul cu angajatorul. Situatia este destul de complexa, din ce relatati dv, si ar fi argumente in favoarea dvs concretizate in aparari pe fond. Insa consider ca aveti nevoie de ajutor specializat.

Av. J. Watkins
va multumesc, am deja un avocat, vrem sa cerem introducerea conducerii firmei in cauza prin cerere reconventionala, prejudiciul ar fi de 3000 ron partea mea din care 1500 ron am deja depusa garantie dar conform legii gestionarului art. 29,30 ar trebui sa intre si ei la plata si atunci suma s-ar diminua si avand in vedere garantiile actiunea nu ar mai avea obiect. Ce credeti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa foarte mare la inventar crisulici21 crisulici21 lucrez de 10 ani la o firma cu materiale de constructii ca gestionar iar anul acesta ma scos lipsa 100 de milioane. bani pe care nu i-am furat eu .tin sa ... (vezi toată discuția)
Minus inventar rodia rodia Spuneti-mi va rog mult, daca se face inventar si se constata minus, pentru a se inregistra in conta trebuie facuta autofactura sau se poate scadea gestiunea in ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu casierilor gabriela_R gabriela_R buna ziua . sunt noua nouta pe acest forum si m-am inscris pt ca am mare nevoie de ajutor .sunt casier intr-un magazin cu produse electrocasnice . la anumite ... (vezi toată discuția)