avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme in familie

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un rasp. la urmatoarea problema:
am facut o plangere la politie catre o persoana care are probleme psihice (probleme pe care nu le pot dovedi, acte exista, insa nu pot intra in posesia lor desi fac parte din familie, imi este cumnata) pt ca de 5 ani aceasta prs ma bombardeaza cu mail-uri, tel, sms, postari publice pe facebook, in care imi aduce jigniri , atat mie cat si familiei mele.
noi am incercat toate metodele posibile pt a o evita, insa reusim doar pt o scurta per de timp, dupa care incepe iar.
mentionez ca sufera de schizofrenie, iar datorita comportamentului ei, probabil ca nu urmeaza nici un tratament, si cel mai important aspect este ca are un copil de 2 ani in ingrijire.
intrebarea mea este: ce pot face pt a obliga instantele abilitate sa-i faca un control psihologic, sa o oblige sa urmeze un tratamnet sau s-o interneze.unde pot cere asta, pt ca de la politie am inteles ca doar familia poate solicita acest lucru, dar oare eu nu sunt familie???
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:38, 10 Decembrie 2013
cum va e cumnata ? ori e sotia fratelui , ori sora sotului.. In oricare caz, are cine sa ceara punerea sub interdictie.. sau va e fosta ?. Parinti nu are, nu ati incercati sa vb cu ei ?
Puteti sesiza si protectia copilului, pe cei de la dgaspc sa verifice si ei cum e copilul ingrijit.
Oricum cei de la politie nu au dreptate.
Apoi, se prezuma ca femeia e sanatoasa, trebuia sa va ia plangerea in serios.

Conditii Art. 164
(1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.
(2) Pot fi pusi sub interdictie judecatoreasca si minorii cu capacitate de exercitiu restransa.

Persoanele care pot cere punerea sub interdictie Art. 165
Interdictia poate fi ceruta de persoanele prevazute la art. 111, care este aplicabil in mod corespunzator.

Desemnarea tutorelui Art. 166
Orice persoana care are capacitatea deplina de exercitiu poate desemna prin act unilateral sau contract de mandat, incheiate in forma autentica, persoana care urmeaza a fi numita tutore pentru a se ingriji de persoana si bunurile sale in cazul in care ar fi pusa sub interdictie judecatoreasca. Dispozitiile art. 114 alin. (3)?
(5) se aplica in mod corespunzator.

Art. 111
Au obligatia ca, de indata ce afla de existenta unui minor lipsit de ingrijire parinteasca in cazurile prevazute la art. 110, sa instiinteze instanta de tutela:
a) persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;
b) serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instantele judecatoresti, cu prilejul condamnarii la pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti;
d) organele administratiei publice locale, institutiile de ocrotire, precum si orice alta persoana.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
este sora fratelui.
da, am vb cu familia ei, insa fara izbanda. probabil ca vor sa ascunda faptul ca fiica lor are astfel de probleme, poate se gandesc ca i se va da copilul in ingrijire altei prs, poate de gura lumii, poate pt ca ea a mai amenintat cu diverse lucruri in trecut si se gandesc sa nu "comita" ceva grav, sincer nu stiu ce gandesc ei cu adevarat.
dar, sa presupunem ca aceasta prs n-are avea prb psihice. in momentul in care eu depun o plangere la politie prin care solicit sa se ia masuri impotriva ei, intrucat de ani de zile ma persecuta cu diverse msg, mail-uri , amenintari, denigrari publice, ei ar trebui sa ia in calcul faptul ca numai un om "dus cu biscuitele" pe conducta ar fi capabil sa faca asa ceva si sa solicite un control psihologic. lucru pe care il si doresc.
nu cunosc legile, dar asa mi se pare logic ca ar trebui sa se intample.gresesc?
Imi da cu virgula, cum sora fratelui ?:-/
Daca e vb de o fapta penala se va dori sa se stie daca a fost faptuita cu discernamant. Daca nu prezinta pericol, nu.

gi-jane2, moderator
imi cer scuze...este nevasta fratelui!
din cate stiu eu, amenintarile , injuriile aduse unei prs si pe care le poti dovedi, intra la caz penal.
Ati depus plangere pt insulta si calomnie ? cand exact si ce s-a intamplat cu ea?
mai e inca sotia fratelui ?
Care e scopul urmarit ? Sa nu va mai injure, sa primeasca ajutor specializat, sa protejati copilul ?
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Copil minor plasat in centru de plasament, abuziv? patrickun patrickun este vb despre copilul surorii mele(Patrick) din afara casatoriei, in prezent nu este casatorita. Copilul a fost lasat pt o zi in grija mamei mele(care este ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie sorana_g sorana_g buna ziua, spuneti-mi va rog cum sa procedez daca un vecin a cerut punerea mea sub interdictie. Trebuie sa depun intampinare ? Cum sa ma apar, ptr ca nu este ... (vezi toată discuția)