Inainte de orice,va fac cunoscut ca viata, sanatatea si integritatea fizica si psihica a oricarei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege. Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie si orice masura de ocrotire a persoanei fizice se stabileste numai in interesul acesteia.
La luarea unei masuri de ocrotire trebuie sa se tina seama de posibilitatea persoanei fizice de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile cu privire la persoana si bunurile sale. Ocrotirea persoanei fizice prin curatela are loc numai in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.
Iar interdictia judecatoreasca poate fi ceruta de:
a) persoanele apropiate dvs,, precum si administratorii si locatarii casei in care locuiti;
b) serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instantele judecatoresti, cu prilejul condamnarii la pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti;
d) organele administratiei publice locale, institutiile de ocrotire, precum si orice alta persoana.
Mie mi se pare ca sunteti o persoana cu discernamant,de vreme ce ati scris acest mesaj de ajutor,iar vecinul respectiv ar trebui sa tina cont se poate institui curatela doar in urmatoarele cazuri:
a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa isi administreze bunurile sau sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu isi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau un administrator general;
d) daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau un administrator general.
Ati putea sa va aparati fata de atitudinea vecinului printr-o plangere formulata la politie,care va efectua cercetarile necesare,conform art.937 NCPC.
Sanatate si numai bine!
Instanta va trimite dosarul la parchet pentru efectuarea cercetarilor.
Dupa primirea concluziilor parchetului, cererea va fi solutionata de instanta.
Vor avea loc audieri de catre procurorul de caz si va trebui ca vecinul dumneavoasra sa se prezinte cu doi martori in vederea audierii, fiind citat in acest sens.
In cadrul procesului va avea loc o expertiza medico-legala de apreciere a afectarii psihice si a lipsei de discernamant .
Punerea sub interdicţie este o instituţie menită să protejeze interesele şi drepturile persoanelor care nu au discernământ pentru a se îngriji ei înşişi de acestea.
Potrivit dispoziţiilor din Codul Civil în categoria persoanelor care pot fi puse sub interdicţie se încadrează alienaţii mintali, debilii mintali precum şi minorii, a căror lipsă de discernământ este atestată printr-un raport de expertiză psihiatrică medico-legală.
Depuneti intampinare si solicitati respingerea actiunii.
Succes.