avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... punere sub interdictie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

punere sub interdictie

buna ziua, spuneti-mi va rog cum sa procedez daca un vecin a cerut punerea mea sub interdictie. Trebuie sa depun intampinare ? Cum sa ma apar, ptr ca nu este cazul sa fiu pusa, nu am probleme psihice s.a.m.d. Va multumesc
Depuneti intampinare neaparat si aratati ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru punerea dvs. sub interdicite.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Inainte de orice,va fac cunoscut ca viata, sanatatea si integritatea fizica si psihica a oricarei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege. Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie si orice masura de ocrotire a persoanei fizice se stabileste numai in interesul acesteia.
La luarea unei masuri de ocrotire trebuie sa se tina seama de posibilitatea persoanei fizice de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile cu privire la persoana si bunurile sale. Ocrotirea persoanei fizice prin curatela are loc numai in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.
Iar interdictia judecatoreasca poate fi ceruta de:
a) persoanele apropiate dvs,, precum si administratorii si locatarii casei in care locuiti;
b) serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instantele judecatoresti, cu prilejul condamnarii la pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti;
d) organele administratiei publice locale, institutiile de ocrotire, precum si orice alta persoana.

Mie mi se pare ca sunteti o persoana cu discernamant,de vreme ce ati scris acest mesaj de ajutor,iar vecinul respectiv ar trebui sa tina cont se poate institui curatela doar in urmatoarele cazuri:
a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa isi administreze bunurile sau sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu isi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau un administrator general;
d) daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau un administrator general.
Ati putea sa va aparati fata de atitudinea vecinului printr-o plangere formulata la politie,care va efectua cercetarile necesare,conform art.937 NCPC.
Sanatate si numai bine!
va multumesc din suflet ptr ajutor
Instanta va trimite dosarul la parchet pentru efectuarea cercetarilor.

Dupa primirea concluziilor parchetului, cererea va fi solutionata de instanta.

Vor avea loc audieri de catre procurorul de caz si va trebui ca vecinul dumneavoasra sa se prezinte cu doi martori in vederea audierii, fiind citat in acest sens.
In cadrul procesului va avea loc o expertiza medico-legala de apreciere a afectarii psihice si a lipsei de discernamant .


Punerea sub interdicţie este o instituţie menită să protejeze interesele şi drepturile persoanelor care nu au discernământ pentru a se îngriji ei înşişi de acestea.

Potrivit dispoziţiilor din Codul Civil în categoria persoanelor care pot fi puse sub interdicţie se încadrează alienaţii mintali, debilii mintali precum şi minorii, a căror lipsă de discernământ este atestată printr-un raport de expertiză psihiatrică medico-legală.


Depuneti intampinare si solicitati respingerea actiunii.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Cine are drept la mostenire? sau intra in propietatea primariei ? andryzs andryzs Buna ziua Cea ce va prezint este un caz special. Doua femei in varsta de 32 respectiv 26 de ani, orfani (mama,tata mort) ,cele doua femei se incadreaza in ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)