avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna ziua,

Din pacate cred ca stiu raspunsul, dar as vrea sa fiu sigura.

Intre anii 2005 - 2010 am fost angajata cu CM.
In 2010 mi-am dat demisia, nu am beneficiat de ajutor de somaj si am stat fara loc de munca pana in mai 2012. In luna mai 2012 m-am angajat si in mai 2013 am fost data afara. Am fost data afara neoficial din motive medicale (sunt bolnava de diabet) dar oficial mi-am dat demisia (am fost fortata sa semnez demisia, iar angajatorul este prea puternic pentru a ma putea cara prin judecata)....aici am gresit.

Intrebarea mea este daca pot beneficia de ajutor de somaj, sau care este formula prin care pot beneficia de ajutor social / somaj.

Am un copil, sunt divortata, iar venitul total este de 480 lei (pensia alimentara + alocatia copilului).

Va rog, daca cineva cu experienta are timp sa ma invete care ar fi pasii, pentru a putea fi luata in evidenta in cautarea unui loc de munca la ANOFM si la primaria sector 6.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:41, 10 Decembrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Daca ati incetat CIM prin demisie acest lucru va este imputabil dvs. si nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Incercati urmatoarea varianta:
- incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna de zile) iar la incetarea lui (conf. art.56(1), lit. i) din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4.- Puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj in calitate de persoana in cautarea unui loc de munca (fara a beneficia de indemnizatie de somaj).
- Veti putea benficia de un loc de munca daca se iveste vreunul si de un curs gratuit de calificare profesionala.

5. Despre ajutorul social cititi aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa master in strainatate diana45 diana45 Buna ziua, Se poate cere somaj dupa master realizat in strainatate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? lumifatu lumifatu Buna ziua, in perioada 18 septembrie 2009-05 octombrie 2011, am fost angajata intr-o firma dar in aceasta perioada am avut 6 luni concediu medical dupa cum ... (vezi toată discuția)
Somaj dmion dmion Buna ziua. In acest moment sunt angajat cu contract de munca nedeterminat. In urmatoarea perioada as vrea sa-mi dau demisia (cu sau fara preaviz). As putea sa ... (vezi toată discuția)