avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanz-cump sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanz-cump sau donatie?

Buna ziua!
Bine v-am gasit! Sper sa ma puteti ajuta in urmatoarea problema:
Apartamentul in care locuiesc este proprietatea mamei si tatalui meu ( este pe numele ambilor). Parintii sunt despartiti ( dar nu au divortat), mama locuieste cu mine in apartament. Eu sunt singurul lor copil si deci, singurul mostenitor.
Dorinta parintilor mei este ca apartamentul sa imi ramana mie. Exceptand varianta mostenirii, pentru care am inteles in mare cum se procedeaza, ar mai fi variantele de act de vanzare cumparare sau donatie. Mai exista si alta varianta?
Daca imi puteti spune, va rog, ce ar trebui sa fac in fiecare din cele doua cazuri. Care varianta ar fi mai ieftina? ( si daca stiti cumva si cam care sunt preturile).
Daca parintii divorteaza si la partaj tatal face un act notarial prin care renunta la partea sa in favoarea copilului, se poate face asa?

Va multumesc anticipat pt rasp.
madi
Recomandarea mea este sa faceti un contract de vanzare-cumparer cu parintii prin care acestia va vand bunul, este cea mai rapida, simpla si eficienta cale.
OK, dar din cate stiu taxele notariale sunt enorme.
Totusi, imi puteti explica va rog, pe scurt, cam ce inseamna celelalte variante ( donatia sau actul notarial al tatalui in caz de partaj).
Va multumesc
Nu inteleg de ce domnul avocat va recomanda un contract de vanzare-cumparare, fiind unicul copil, un contract de donatie are aceleasi efecte si nu prezinta niciun risc in plus. Costurile sunt insa cam aceleasi.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
Taxele notariale sunt compuse din taxa de timbru + onorariu. Taxa de timbru este venit la bugetul de stat iar legea nu face distinctie intre donatie si vanzare - se taxeaza un functie de valoare cu o suma fixa + un procent din ce depaseste o anumita cota.

Onorariul notarului la o donatie ce are ca obiect un apartament de 60.000E ar trebui sa fie de 10 RON+ 0,5% din ce depaseste 1000 RON - adica 1260 RON. La vanzarea aceluiasi apartament onorariul ar trebui sa fie de 1075RON + 0,5% din ce depaseste 100.000lei -> 1850 RON.

La onorariu se mai adauga taxa de timbru in jur de 3000 RON.

Cat despre donatie vs vanzare

Problemele pot aparea doar daca o sa se mai survina si alti copii. Atat donatia cat si vanzarea-cumpararea (care ascunde o donatie) pot fi atacate in instanta de catre mostenitori in anumite conditii.

Atat timp cat e vanzare cumparare si nu dati nici un ban parintilor in caz ajungeti la un conflict cu acestia ei pot sa va ceara banii in termen de 3 ani. Daca e donatie nu au ce sa va ceara.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
o_mores, utilizator
Donatia este mai problematica, chiar fiind singurul mostenitor in sensul ca donatarul este tinut la avea o anumita atitudine de recunostiinta fata de donator, atitudine care poate fi interpretata (de ex. parintii pot revoca donatia in urma unei certe pe motiv ca fiul lor nu este recunoscator pt bunul donat). Este mult mai simplu si mai sigur prin vanzare cumparare.

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie apartament ? wvf wvf Sora mamei mele impreuna cu sotul ei sunt de acord sa imi cedeze apartamentul lor(un apartament de 4 camere in Bucuresti Sector 6). Care este varianta cea mai ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie supermoni supermoni daca un act de donatie poate fi atacat in justitie si de catre cine (vezi toată discuția)