Buna ziua,
In cazul in care un angajat a fost incadrat gresit pe un post platindu-se pentru el un impozit mai mic decat ar fi trebuit in mod normal, respectivul angajat poate fi tras la raspundere in vreun fel. Exista pentru el vreo obligatie legala de verificare a incadrarii avand in vedere faptul ca pe toata perioada incadrarii gresite (2-3 ani) el a beneficiat de un salariu net mai mare decat cel ce i-ar fi revenit daca era incadrat corect?
Ce vreti dvs. sa obtineti prin tragere la raspundere?
Obligatie legala sa verifice propria incadrare nu avea salariatul, dar obligatia de a plati impozite si contributii in cota corecta, asta o are.
Cu alte cuvinte, daca din greseala angajatorului, salariatul a fost incadrat ca "scutit de impozit", si la un control, angajatorul este obligat sa plateasca din urma impozitul pentru salariat,
atunci acel angajator poate sa obtina sumele de la salariatul in cauza (in cel mai rau caz in urma unui proces de atragere a raspunderii patrimoniale).
Daca ne dati mai multe detalii, pot reveni cu alte explicatii.
Un angajat a fost incadrat pe postul de inginer software fara a avea insa diploma in acest domeniu ci doar o experienta acumulata prin participarea in mai multe proiecte in domeniu.
In primele 3 luni a avut contract pe perioada determinata iar dupa aceea a fost incadrat pe perioada nedeterminata. Dupa alte 3 luni angajatorul il trece la scutire de impozit. Si de aici incepe problema. In cazul unui control angajatorul va putea sa isi recupereze banii de la angajat? Si daca da, care este temeiul legal?
Dvs aveati obligatia de a verifica documentele care atesta calificarea angajatului. Daca v-a prezentat documente false il puteti actiona in instanta, daca dovediti ca v-a cauzat un prejudiciu. Simplu fapt al unei incadrari gresite a functie nu va da dreptul la solicitarea unor despagubiri. Daca a desfasurat o activitate si a avut atributiile unui inginer, atunci isi merita salariul respectiv.
@raluca.raluca...
Angajatorul a gresit destul de serios la faza asta, pentru ca scutirea depinde foarte mult de diploma, pe care angajatorul trebuie sa o aiba in copie la dosarul de scutire (adica inainte de a decide scutirea).
In cazul unui control, unitatea va fi obligata sa plateasca impozitul catre stat (iniferent daca il recupereaza sau nu de la salariat)
Sansele de recuperare a banilor in instanta de la salariat sunt undeva la 60%.
Temeiul legal nu stiu sa vi-l spun pentru ca ar trebui alese sau combinate mai multe institutii: raspunderea patrimoniala din codul muncii, imbogatirea fara just temei din codul civila si ceva legislatie fiscala (cine datoreaza in final impozitul pe venit). E de munca la temeiul legal...
Motive impotriva angajatorului:
- faptul ca ordinul cu scutirea de impozit - ultimul articol prevede clar ca "incadrarea ca scutit este raspunderea angajatorului". Aceasta este cea mai buna aparare a salariatului (si motivul pentru care angajatorul va trebui sa restitie din buzunarul propriu impozitul catre stat).
- propria vina de a nu fi verificat diploma sau legea
Motive impotriva angajatului (pentru care instanta ar putea decide ca salariatul sa despagubeasca pe unitate)
- faptul ca impozitul pe venit este, in final, datorat de individul salariat, nu de unitate. Adica venitul a fost realizat de salariat, el trebuie sa si plateasca impozitul
- faptul ca unitatea este un fel de ""mandatar" al statului sa colecteze impozitul de la salariat.
Chiar daca a gresit in executarea acestui mandat, tot salariatul datoreaza impozitul.
- faptul ca in urma platii impozitului de catre unitate salariatul se imbogateste fara just temei in dauna unitatii
In prezent nu stiu sa existe practica in instanta pe acst subiect al scutirii de impozit pentru programatori. Insa mai demult pe Jurindex am gasit argumentele de mai sus intr-o speta cu salarii compensatorii de concediere care erau scutite de impozit.
Atentie, trebuie sa separati "incadrarea in functie" de incadrarea in scutirea de impozit. Daca ati gresit incadrarea in functie (adica pentru simpla incadrarae ca inginer chiar daca nu are dimploma), nu aveti nici un risc important.
Daca ati gresit incadrarea in scutire, atunci riscul este mai mare. Oricum, prima masura ar trebui sa fie sa nu il mai scutiti pe viitor.
De asemenea, trebuie separata problema salarizarii (unde nu aveti nici o problema) de cea a impozitarii salariului.
Mai trebuie sa va ganditi la ceva: termenele de prescriptie pot fi diferite.
Adica: unitatea poate fi obligata la plata impozitului catre stat in termenul de prescriptie fiscal, de 5 ani.
In recuperarea pagubei de la salariat, s-ar putea argumenta ca termenul de prescriptie este mai scurt, de 3 ani.
Adica daca veti avea controlul in 2019, unitatea va plati banii, dar este posibil sa nu-i mai poata recupera de la salariat din pricina ca se vor fi prescris.
Problema incadrare
elessar
Sunt programator la o firma din 2006 si sunt scutit de impozit pe tot anul 2007, Problema e ca eu am terminat Polithenica la Calculatoare, Colegiu.
Si ... (vezi toată discuția)
Scutire de impozit
adi0l
Buna ziua,
Lucrez in IT (diploma de inginer Poli - Calculatoare) si as avea ceva intrebari legate de scutirea de impozit.
Ideea este ca in momentul in care ... (vezi toată discuția)