Daca o persoana s-a inbolnavit, necesita spitalizare, operatie, dar nu lucreaza, nu este nici asigurat, nici coasigurat, trebuie sa plateasca toate cheltuielile de spitalizare sau exista cai legale prin care poate sa-si plateasca asiguararile de sanatate.
Multumesc mult.
Se poate crea calitatea de asigurat chiar daca nu lucrati niciunde. Trebuie sa mergeti la CJAS a judetului in care locuiti si sa faceti un contract cu aceasta. Acum depinde de numarul de ani in care nu ati avut calitatea de asigurat. Puteti plati retroactiv o suma minima, la care probabil se vor calcula si penalizari. Trebuie sa mergeti si sa intrebati la ei, ca sa puteti alege varianta optima - adica plata retroactiva a asigurarii de sanatate (de obicei, se verifica ultimii 5 ani) sau sa va internati, in urgenta cate 3 zile.....Mai intrebati si medicul de familie referitor la internarea in regim de urgenta.
1. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.
In prezent, daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 44 lei pe luna.
2. In 2014 cotele contributiilor sociale se vor pastra la aceeasi valoare ca in 2013, potrivit bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie.
Ceea ce se modifica este :
- salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale care va fi 2298 lei.
- salariul minim brut pe economie 850 lei, de la 01.01.2014 si 900 lei de la 01.07.2014.
In acest caz , se va plati pentru sanatate , minim 46,75 lei.