avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cercetare abuziva sau formalitati legale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cercetare abuziva sau formalitati legale?

Buna ziua
Este legal sa fiu chemat in calitate de invinuit,pentru prezentarea materialului de urmarire penala,in cauza privind infractiunea de marturie mincinoasa daca procesul la care am fost martor nu a fost finalizat si inca nu exista un o parte care a pierdut?
sau sunt presiuni facute de procuror?
Pot sa fiu acuzat de aceste lucruri ?


va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Lucian_L , utilizator 00:37, 12 Decembrie 2013
ati dat deja declaratii cu privire la invinuirea ce vi se aduce?
Buna seara .
Este recomandat sa fiti insotit de avocat in astfel de cazuri.Organele de urmarire penala au dreptul sa face orice investigatii necesare,care au legatura cu cazul , sa cheme orice persoane,in urma audierii carora s-ar conduce la aflarea adevarului, masuri care sa fie legale.Cercetarea abuziva la care va referiti dvs.,este cu totul altceva, este infractiunea savarsita de organele penale, prevazuta si pedepsita de art.266 Cod penal .
Atata timp cat nu ati fost arestat sau retinut, pe nedrept , asa cum aprevede art.266,nu puteti contesta acest fapt, al audierii preliminare a dvs.in acest dosar, care este legala , atata timp cat nu este abuziva sau tendentioasa .
Cu stima,
Marius Bote .
Multumesc mult de raspuns.
Toata stima!
am dat o declaratie si am fost apoi chemat a doua oara in care mi-am sustinut declaratia initiala.

acum am primit o a treia citatie in care sunt chemat pentru prezentarea materialulul de urmarire penala.

sunt efectiv satul deja de umblat si vizite acasa.procesul stagneaza de un an si la cum merg treburile la noi nu doresc sa imi fac abonament la parchet plus ca parintii mei sunt genul care se sperie usor din orice si nu doresc sa le mai creez scenarii.
Ma duc sa declar simplu si la obiect ce am vazut si ajung din martor in invinuit.mi se pare efectiv ridicol.

pot sa imi retrag marturia daca ,cazul nu a fost inca prezentat la judecator?e in acelasi punct de un an.Daca se poate trebuie facuta in prezenta la un avocat sau pot si eu singur doar?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
Lucian_L, utilizator
Art. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului,ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76

Dispoziţiile alin. 1-3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

Dupa cum vedeti mai sus, in principiu marturia poate fi retrasa, insa este important momentul retragerii marturiei.


Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa wildkitty23 wildkitty23 Am o matusa care a fost chemata la politie sa declare daca a vazut o bataie dintre 2 vecini de-ai sai. Ea a declarat ca nu a vazut nimic cand a trecut pe ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa jeneta jeneta ce se poate intampla daca te gaseste cu marturie mincinoasa si nu iti retragi plangerea poate sa te aresteze? (vezi toată discuția)