avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce va face instanta + ce va pati un martor mincinos ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce va face instanta + ce va pati un martor mincinos ?

- daca intr-un dosar civil sau penal
un martor audiat da o Declaratie in fata unei instante de judecata
iar dupa un Termen, dupa audierea acestuia,
na din partile procesuale ( reclamant sau parat )
dovedeste ca martorul a dat o Declaratie mincinoasa...

- ce va face instanta /judecatorul ? ....
- ce va pati martorul mincinos ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 10:47, 17 Septembrie 2014
Art. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa

- marturia mincinoasa s-a facut in fata instantei penale
- intrebarea e:
Ce va face judecatorul, daca una din parti dovedeste acest lucru
imediat dupa audierea martorului ?
Daca constata ca s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, trimite incheirea de sedinta procurorului competent, este posibil ca si procurorul de sedinta sa declare ca incepe urmarirea penala sau pune in miscare actiunea penala.
si daca la acea judecata participa un procuror de sedinta ?
V-am raspuns deja.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa-suspendare proces Bencipici Bencipici Daca in cursul judecatii se suspecteaza ca un martor a facut ő marturie mincinoasa sí condamnare,achitare,incetarea se bazeaza foarte múlt de aceasta ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica - marturie mincinoasa mdcc mdcc Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce fapta penala(ce articol) se incalca atunci cand minti sub juramant un judecator?Multumesc Anticipat!!! (vezi toată discuția)
Cercetare abuziva sau formalitati legale? Lucian_L Lucian_L Buna ziua Este legal sa fiu chemat in calitate de invinuit,pentru prezentarea materialului de urmarire penala,in cauza privind infractiunea de marturie ... (vezi toată discuția)