Sunt asociat in doua SRL-uri, iar intr-una dintre ele detin si functia de administrator si director. Doresc sa ma retrag din aceste afaceri cat mai repede posibil, dar avand in vedere ca firmele au si anumite proprietati, nu stiu cum se impart acestea, la cat am dreptul din societati. >Daca nu ma pot intelege cu celalalt asociat(nu imi raspunde la telefoane, e de negasit pentru ca nu vrea sa renunt ) este posibil sa renunt singur? Sa-mi dau demisia din functia de administrator si din cea de director si apoi sa merg la Registrul Comertului sa cer retragerea din SRL? N-as vrea sa se ajunga in instanta pentru ca dureaza mult.
Un asociat poate "iesi dintr-o afacere" in 2 moduri: prin cesiune, sau prin retragere. Daca iti cesionezi partile sociale pierzi calitatea de asociat, dar nu ramai cu nimic din patrimoniul societatii, singura cotraprestatie pe care o primesti este pretul partilor sociale (care poate fi mai mare decat valoarea lor nominala).
Daca optezi pentru retragerea din societate poti sa o faci in primul rand in conditiile prevazute de actul constitutiv, daca nu sunt astfel de clauze poti sa te retragi numai cu acordul tuturor asociatilor. In acest caz, drepturile cuvenite pentru partile tale sociale se stabilesc prin acordul tuturor asociatilor, sau de catre un expert desemnat de asociati.
Ultima cale de retragere, daca nu pot fi indeplinite conditiile de mai sus, este o hotarare a tribunalului, care la cerere se poate pronunta si asupra drepturilor cuvenite in schimbul partilor sociale.
Poti sa-ti dai demisia sin functia de director, deorece este o functie executiva, dar demisia din functia de administrator nu are nici un efect. Revocarea din functia de administrator se poate face numai in baza hotararii adunarii generale a asociatilor (si fara un asemenea act nu-ti recomand sa te duci la Registrul Comertului, pentru ca vei pierde timpul degeaba). Poti lua singur decizia in adunarea generala, dar numai la a doua convocare, in cazul in care nici la prima si nici la a doua convocare nu s-a prezentat al doilea asociat (ai grija ca cele doua convocari sa fie facute legal). Acestea sunt condtiile prevazute de lege, dar s-ar putea ca actul constitutiv sa prevada si alte dispozitii in ceea ce priveste conditiile de cvorum si de vot in adunarile generale, care ar putea sa-ti fie mai favorabile.
da cu celalalt asociat. Publici un anunt in ziar prin care inviti toti asociatii sa se prezinte chiar daca este numai unul, faci si notificare cu scrisoare cu confirmare de primire daca stii unde sta si ii aducu la cunostinta data Adunarii si scopul.
Daca nu se prezinta cu convocatorul si cu actul aditional pe care il semnezi singur te prezinti la ORC si faci mentiunea.
ana mica,
O cunostinta de-a mea are aceeasi problema. Este asociat majoritar si nu poate sa iasa din firma pentru (avocatul i-a spus asta) nu ii poate convoca pe ceilalti asociati, mai precis nu vor sa semneze confirmarea de primire prin posta.
Lg. 31 nu precizeaza nimic in sensul celor scrise de tine, esti sigura ca asta este solutia?
Astept raspuns, multumesc
Issa
Convocare aga
DivinaeFoillie
Buna,
Ce se intampla in situatia in care convoc AGA - in cazul unui SRL - in conditiile impuse de lege, dar unul dintre asociati refuza sa ridice scrisoarea ... (vezi toată discuția)