avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Norma de hrana 12b si pensia de intretinere a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Norma de hrana 12b si pensia de intretinere a minorului

Adresez două întrebări:
În cazul unui proces pentru stabilirea pensiei alimentare, este luată în calcul şi norma de hrană 12b ca venit?
În cazul în care se solicită asigurarea pensiei alimentare pentru un singur copil, se poate reţine pana la maxim 1/4 din venitul generat pe luna sau instanta poate stabili un alt procent?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:32, 13 Decembrie 2013
Pensia de intretinere este raportata la venitul lunar net.
Referitor la norma de hrana:
Am vazut hotarare in prima instanta in care judecatorul a inclus norma de hrana in baza de calcul a pensiei alimentare cu motivarea "pentru a nu lasa la latitudinea unitatii in functie de ce venituri se calculeaza pensia". Hotararea a fost modificata de instanta de apel, pe considerentul ca aceasta norma nu intra in baza de calcul a pensiei de intretinere, deoarece este acordata in baza unei legi speciale, destinatia ei fiind pentru asigurarea necesarului caloric al angajatului pe perioada cat acesta se afla la serviciu. Conform codului de procedura fiscala, drepturile de hrana nu intra in categoria veniturilor salariale.Conform codului de procedura civila, sumele cu destinatie speciala, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii, motivare mentinuta si de catre Curtea de Apel.
Am vazut, de asemenea, hotarari pronuntate de acelasi judecator in prima instanta, in care norma de harana nu intra in baza de calcul a pensiei alimentare pe considerentul expus mai sus.
Deci, teoria-i teorie, practica ne omoara.
Realitatea este ca exista institutii care, contra cost, asigura prin popotele proprii, masa cadrelor pe perioada timpului de lucru; practic suma alocata normei de harana se duce efectiv pe hrana. Si atunci, cum ar putea aceasta hrana sa intre in baza de calcul a pensiei alimentare, ce sa faca angajatul, sa ia la pacheti un sfert de snitel, sau sa vanda aceasta bucata pentru ca sfertul ala a fost inclus in baza de calcul a pensiei alimentare?
Norma de hrana este un beneficiu pe care il asigura angajatorul, la fel cum e si uniforma de serviciu, sau banii de chirie (atunci cand nu li se agirua cazare efectva) si nu am vazut ca banii de uniforma sau de chirie sa fie retinuti in nicio baza de calcul.
Eu v-as sfatui sa solicitati procent din venitul lunar net si, pentru a nu lasa loc de interpretari, solicitati judecatorului sa mentioneze expres daca procentul se aplica si normei de hrana sau nu.
Si eu am vazut ambele variante pronuntate de judecatori, iar argumentele pro sau contra sunt stufoase si inseamna destule coroborari intre Codul civil, fiscal, de procedura fiscala...
Depinde si ce solicita partile si cum.
In natura nu se poate stabili?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul majorare pensie de intretinere valisorin17 valisorin17 Buna seara ,vreau sa stiu daca pe adeverinta de salariu este trecut salariul net de 2800lei si norma de hrana de 900 lei iar jos totalul de 3700 lei ,instanta ... (vezi toată discuția)
Recurs majorare pensie alimentara negrutzu2012 negrutzu2012 In urma divortului ce s-a pronuntat acum 2 ani, s-a stabilit o pensie alimentara pentru copilul meu in cuantum de 20 % din salariul net. Fosta sotie a cerut ... (vezi toată discuția)
Ce hotarare se aplica pt pensia alimentara? ciciilo ciciilo Buna ziua, In hotararea de divort, instanta de fond nu a luat in considerare la stabilirea pensiei alimentare datorata minorilor norma de hrana, fosta sotie a ... (vezi toată discuția)