Pensia de intretinere este raportata la venitul lunar net.
Referitor la norma de hrana:
Am vazut hotarare in prima instanta in care judecatorul a inclus norma de hrana in baza de calcul a pensiei alimentare cu motivarea "pentru a nu lasa la latitudinea unitatii in functie de ce venituri se calculeaza pensia". Hotararea a fost modificata de instanta de apel, pe considerentul ca aceasta norma nu intra in baza de calcul a pensiei de intretinere, deoarece este acordata in baza unei legi speciale, destinatia ei fiind pentru asigurarea necesarului caloric al angajatului pe perioada cat acesta se afla la serviciu. Conform codului de procedura fiscala, drepturile de hrana nu intra in categoria veniturilor salariale.Conform codului de procedura civila, sumele cu destinatie speciala, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii, motivare mentinuta si de catre Curtea de Apel.
Am vazut, de asemenea, hotarari pronuntate de acelasi judecator in prima instanta, in care norma de harana nu intra in baza de calcul a pensiei alimentare pe considerentul expus mai sus.
Deci, teoria-i teorie, practica ne omoara.
Realitatea este ca exista institutii care, contra cost, asigura prin popotele proprii, masa cadrelor pe perioada timpului de lucru; practic suma alocata normei de harana se duce efectiv pe hrana. Si atunci, cum ar putea aceasta hrana sa intre in baza de calcul a pensiei alimentare, ce sa faca angajatul, sa ia la pacheti un sfert de snitel, sau sa vanda aceasta bucata pentru ca sfertul ala a fost inclus in baza de calcul a pensiei alimentare?
Norma de hrana este un beneficiu pe care il asigura angajatorul, la fel cum e si uniforma de serviciu, sau banii de chirie (atunci cand nu li se agirua cazare efectva) si nu am vazut ca banii de uniforma sau de chirie sa fie retinuti in nicio baza de calcul.
Eu v-as sfatui sa solicitati procent din venitul lunar net si, pentru a nu lasa loc de interpretari, solicitati judecatorului sa mentioneze expres daca procentul se aplica si normei de hrana sau nu.
Si eu am vazut ambele variante pronuntate de judecatori, iar argumentele pro sau contra sunt stufoase si inseamna destule coroborari intre Codul civil, fiscal, de procedura fiscala...
Depinde si ce solicita partile si cum.
In natura nu se poate stabili?