avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza, onorariu expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza, onorariu expert

Buna ziua,
La o regie subordonata unei primarii, la intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2013 nu a fost luat in calcul Contractul Colectiv de Munca. Urmare a acestui fapt, primele prevazute in CCM nu au mai fost acordate. Membrii de sindicat au dat in judecata institutia pentru recuperarea banilor. Ni s-a recomandat de catre avocat sa actionam in numele grupului format, nu in numele sindicatului. Motivatia a fost ca daca dam in judecata institutia in numele sindicatului, banii vor fi castigati de sindicat si nu exista baza legala sa-i imparta la oameni (oare?).
Am platit expertul -suma stabilita de tribunal- urmand ca acesta sa faca expertiza. Dar la urmatoarea infatisare expertul ne-a cerut cate aproape 300 lei de persoana pentru expertiza, motivand ca trebuie sa studieze dosarul fiecaruia in parte, cu toate ca noi am reclamat doar intocmirea deficitara a bugetului, care nu a luat in calcul CCM si am cerut primele ce ni se cuveneau conform CCM in vigoare. Noua ni se pare mult, suma se ridica la aproape 15000 lei.
Completul de judecata a aprobat. Intrebarea mea este: este legal sa ni se ceara atatia bani? Daca nu, ce putem face?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 04:27, 12 Decembrie 2013
In functie de obiectivele stabilite pentru expertiza tehnica judiciara, organul jurisdictional care a solicitat expertiza va stabili, in baza OG Nr. 2 din 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele date:
"Art. 17
(1) Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei judiciare numeste expertul sau, dupa caz, specialistul, indica in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabileste data depunerii raportului de expertiza, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, si comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate sa efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei instiinteaza partea despre suma ce trebuie avansata pentru expertiza dispusa in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare si ii pune in vedere sa plateasca aceasta suma in termen de 5 zile de la instiintare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare si expertului tehnic judiciar, dupa efectuarea platii in conditiile alin. (2), si cuprinde urmatoarele:
a) denumirea si datele de contact ale organului cu atributii jurisdictionale care a dispus numirea
b) numarul si obiectul dosarului in care a fost dispusa efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, dupa caz, denumirea partilor din dosar si datele de contact ale acestora: domiciliul sau, dupa caz, sediul acestora, precum si numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail, daca acestea sunt cunoscute;
d) numarul si data incheierii sau ordonantei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie sa raspunda expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiza;
g) suma stabilita cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilita cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) mentiunea ca sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu si cheltuieli provizorii, au fost platite in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii catre expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, dupa depunerea raportului de expertiza la organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei."
"Art. 22
(1) Raportul de expertiza sau suplimentul la raportul de expertiza, insotit de nota de evaluare a onorariului si, daca este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei si in stransa legatura cu aceasta, se depune la organul cu atributii jurisdictionale care a incuviintat expertiza
(2) La termenul la care se pronunta asupra raportului de expertiza sau, dupa caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunta si asupra sumei definitive solicitate de catre expert, instiintand biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitiva aprobata la plata expertului.
(3) La termenul prevazut la alin. (2), organul cu atributii jurisdictionale instiinteaza partea despre suma ramasa de plata si pune in vedere acesteia sa efectueze plata in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare in termen de 5 zile de la instiintare."
Nota:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”. Prin urmare, în absenţa unei alte sancţiuni expres prevăzute de legiuitor, decăderea intervine ori de câte ori un act procedural trebuie îndeplinit într-un anume termen, iar acesta are caracter peremptoriu. Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului. (Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)