Nu exista minim si maxim, acest procent trebuie sa fie la fel pentru toata lumea, daca a fost stabilit conform legii de maxim 0,2% atunci asa se aplica tuturor, nu se poate unu sa plateasca 0,1% si alt proprietar 0,2%.
Suntem Asociatie de proprietari nou infiintata mai precis un bloc cu 3 scari- dintre care 2 scari de bloc o asociatie iar o scara de bloc am ramas singuri ca asociatie de proprietari printr-o hotarare judecatoreasca, de circa 2 ani. Am verificat toate Procesele verbale ale adunarii generale,am verificat toate procesele verbale ale Comitetului Executiv de la infiintare pana stazi. Am constatat ca nu exista nimic. Nu exista o hotarare in care sa se spuna ce penalizari se vor pune persoanelor care nu-si platesc intretinerea. Cea ce ma deranjaza pe mine este ca in bloc avem o doamna care a ramas vaduva. are un copiil minor o ingrijeste si pe mama sa paralizata. Are ceva datorii la intretinere adevarat. Dar administratorul o penalizeaza cu suma de 0.2 %. Si dupa cum am scris nu exista o astfel de decizie. Am citit bine legea 230/2007, art.30.alin 1, lit.j . Mie mi se pare ca acest administrator comite deja nereguli. Si ma intreb ? de ce nu pune penalizare de 1% ?
Femeia vaduva respectiva chiar isi da toata silinta sa isi plateasca intretinerea si restantele. Mie personal ca vecin al acesteia imi da impresia ca acest administrator deja a intrat in penal. Scuzati-ma
Daca sunteti o asociatie asa mica, chestiunile acestea se pot gestiona f. usor si nu trebuie sa vine nush ce administrator sa va faca legea in asociatie.
Bun, si pe mine ma deranjeaza aceasta chestiune cu aprobarea in AG a valorii procentului de penalizare, desi in lege se prevede maximum 0, 2% pe zi intarziere. Nu ati hotarat nimic in aceasta privinta, dupa parerea mea acest procent stipulat de L 230/2007, ar trebui aplicat, insa parerea mea nu conteaza atata timp cat instanta, in cazul unui proces, cere o copie a PV al AG in care s-a stabilit valoarea acestui procent. Nu ma leg de prevederile din Statut, pentru ca daca nu ati fost in stare sa hotarati in AG cum trebuie sa procedati, ce sa mai zic de Statut...
In fine, daca tot aveti acces la toate documentele as. prop., incercati sa vedeti daca as. prop. primeste de la furnizori facturi cu penalizari. Daca va inregistrati cu penalizari, atunci fara nicio alta formalitate, valoarea acestora trebuie suportata de catre proprietarii care nu si-au achitat intretinerea si nu va intereseaza valoarea procentului, nr. de zile de intarziere, si altele. Aceste penalizari percepute de catre furnizor care au o valoare mai mica decat cele pe care le poate calcula asociatia, trebuie achitate de catre cineva, nu? Trebuie insa ca si aceasta maniera de lucru sa fie hotarata undeva, in AG sau macar intr-un regulament al com. executiv.
In alta ordine de idei, ce povestiti dvs. mai sus reprezinta cu adevarat un caz social si trebuie tratat cu atentie, mai ales ca ziceti ca doamna respectiva chiar isi da toata silinta pentru asi achita debitele, asa ca ajutati-o cum puteti, dati-ii da facut curatenie in asociatie, servicii dintr-astea marunte, dar remunerate pe masura, ajutati-o sa primeasca ajutorul pentru incalzire, precum si alte ajutoare pe care priomaria si alte ONG-uri le acorda acestor persoane defavorizate.