avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Permis de conducere obtinut in Romania cu rezidenta in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Permis de conducere obtinut in Romania cu rezidenta in Germania

Buna,ma numesc Gabriel si sunt nascut in Sibiu.Am cateva probleme la care nu gasesc raspunsuri.In anul 2011 m-am angajat (temporar sau sezonier,nu cunosc exact termenul)in Germania iar tot in acel an angajatorul a dorit sa-mi prelungeasca contractul astfel incat a demarat procedurile pentru ca un contract pe o durata mai lunga sa poata fi realizat.Asa ca la 1 ianuarie 2012 am fost anuntat la primaria din orasul in care lucrez cum ca sunt primit in spatiu(asa numitul anmeldung in Germania).Precizez ca dialogul intre mine si angajator a fost unul sumar, purtat in limba engleza,eu nefiind vorbitor de limba germania iar angajatorul nu se prea descurca cu engleza.In asteptarea noului contract,am revenit in Romania si la sfarsitul lui februarie 2012 m-am hotarat sa ma inscriu la o scoala de soferi din Sibiu.Acolo am fost pus sa dau o declaratie pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala(sper ca asta era termenul exact) pe teritoriul altei tari.Sincer habar nu aveam ca o primire in spatiu inseamna o rezidenta normala,permanenta,dar totusi am zis sa o intreb pe doamna care se ocupa de dosarul meu la scoala de soferi respectiva ce anume presupune o rezidenta normala pe teritoriul altei tari,iar raspunsul a fost ca nu e cazul sa-mi bat capul cu asta daca am carte de identitate romaneasca.Si aici a fost prostia mea ca nu am acordat atentia meritata acelei declaratii.Am urmat cursurile acelei scoli,am sustinut examenul teoretic insa pe cel practic l-am picat.Intre timp a aparut si noul contract asa ca am revenit in Germania pentru 5 luni,dupa care m-am reintors in Romania si am avut inca 2 incercari de a obtine permisul de conducere.La a treia incercare l-am obtinut,iar la data de 19.02.2013 am primit carnetul de conducere.Revenit in Germania,am aflat cu stupoare de pe un blog de consiliere juridica romano-germana ca permisul de conducere e obtinut ilegal in urma unei declaratii false,pentru ca acel anmeldung inseamna rezidenta permanenta,deci trebuia sa sustin cursurile si examenele in Germania.Ei spun ca singura solutie sa intru in legalitate este sa renunt la permisul de conducere romanesc si sa reincep cursurile unei scoli de soferi in vederea obtinerii unui permis de conducere in Germania.Si acum si necunoscutele,din cate stiu eu nu pot renunta la permisul de conducere,el se anuleaza doar printr-o hotarare judecatoreasca.Cum sa procedez?Sa ma autodenunt?Ce presupune asta?Ce consecinte are un eventual autodenunt?Daca am dat o declaratie falsa inseamna ca acel permis este obtinut ilegal si prin urmare se anuleaza sau este posibil sa nu fie anulat?Pe scurt care e procedura sa intru in legalitate?In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc pentru timpul alocat si dupa lungi cautari pe portalul google va pot spune ca e un subiect mult discutat insa cu putine raspunsuri,precise,clare,oferite de persoane competente.
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
almeueumie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:20, 16 Decembrie 2013
Mai incerc o data :)
Doar daca va stabiliti domiciliul in Germania trebuie sa solicitati preschimbarea permisului romanesc in unul german, la dumneavoastra nu e cazul sau nu reiese din mesaje.

Deocamdata aveti carte de identitate romaneasca, deci domiciliul il aveti in Romania. Daca vreti (sau cand veti avea) rezidenta permanenta in Germania va trebui sa renuntati la CI romaneasca in schimbul unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Atunci da, va trebui sa solicitati preschimbarea permisului. Inainte de asta nu aveti in ce baza sa cereti acest lucru autoritatilor germane pentru ca stati temporar acolo. Nu va trebui sa faceti cursuri sau sa sustineti examen din nou, cum ati inteles de pe acel site.

Gasiti informatia asta si pe site-ul Ambasadei Romaniei in Germania:
Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil în Germania o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Germaniei. Cetatenii romani care îsi stabilesc domiciliul în Germania pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis german.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Ares-3, moderator
Inteleg perfect ce spuneti dumneavoastra.Doar ca prin acel anmeldung ei considera ca m-am stabilit aici.In momentul cand am plecat din Germania nu am anuntat la primarie,si deci considera ca am stat pe teritoriul lor 185 de zile in anul respectiv,fapt ce duce la rezidenta permanenta pe teritoriul Germaniei.Rezidenta permanenta-locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic, datorita unor legaturi personale si profesionale sau, in cazul persoanelor fara legaturi profesionale, datorita unor legaturi stranse intre acestea si locul in care locuiesc"Deci desi am carte de identitate romaneasca se pare ca sunt considerat rezident in Germania si nu temporar.Am mai inteles ca daca obtineam carnetul inainte ca eu sa fiu primit aici in spatiu era recunoscut in tot UE,perfect valabil,doar ca datele problemei se schimba din momentul in care am fost anuntat ca locuiesc in Germania si am facut permisul de conducere in Romania.Atunci ei isi rezerva dreptul sa nu recunoasca validitatea acestui permis.Ce nu stiu eu este daca in Romania am dat o declaratie falsa in legatura cu rezidenta normala(termenul asta este cel putin penibil,rezidenta normala,de parca poate fi si anormala)si care sunt consecintele unei astfel de declaratii.
Ce nu stiu eu este daca in Romania am dat o declaratie falsa in legatura cu rezidenta normala(termenul asta este cel putin penibil,rezidenta normala,de parca poate fi si anormala)si care sunt consecintele unei astfel de declaratii.

Nu. Din punct de vedere al legislatiei romanesti aveti domiciliul (rezidenta ''normala'' / permanenta) in Romania pentru ca nu ati solicitat schimbarea domiciliului din Romania in strainatate deci nu aveti de suportat nicio consecinta.

Am mai inteles ca daca obtineam carnetul inainte ca eu sa fiu primit aici in spatiu era recunoscut in tot UE,perfect valabil,doar ca datele problemei se schimba din momentul in care am fost anuntat ca locuiesc in Germania si am facut permisul de conducere in Romania.

Dumneavoastra sunteti cetatean roman domiciliat in Romania, deci aveati dreptul sa dati examen acasa. Ca rezident in Germania aveati si dreptul (dreptul, nu obligatia) sa dati examen acolo.

Cautati pe cineva care stie bine limba germana si interesati-va la autoritatile germane daca sau cand va puteti preschimba permisul romanesc in unul german - eu zic ca doar atat aveti de facut.
In rest totul e in regula.

Multumesc,am sa urmez sfatul dumneavoastra.
Detineti un permis de conducere obtinut legal in tara de domiciliu.
Toate opiniile lui @Ares_3 sunt corecte si pertinente.
Nu trebuie sa va faceti probleme.

OUG195 - obtinerea permisului de conducere
Art. 23^1 – (1) Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni sau care au rezidenţa normală în România, pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente să le examineze.
(2) Pentru scopurile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin rezidenţă normală se înţelege locul unde o persoană locuieşte în mod obişnuit, adică cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic, datorită unor legături personale şi profesionale sau, în cazul persoanelor fără legături profesionale, datorită unor legături strânse între acestea şi locul în care locuiesc.

Otinerea unui permis de conducerea in tara unde se detine rezidenta, reprezinta o optiune (pot obtine) si nu o obligatie.

Din cuprinsul acestui articol se intelege si faptul ca obtinerea unui permis de conducere de catre o persoana cu domiciliul sau resedinta in Romania este o optiune (pot) si nu o obligatie.

Ai rezidenta, poti obtine, nu esti obligat. Cred ca este destul de clar. Va stresati prea mult.

Sfatul ar fi sa nu va complicati incercand sa "despicati firul in patru".

Alte discuții în legătură

Permis de conducere viorella_m viorella_m Buna ziua tuturor! Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania. In anul 2007 am obtinut in Romania ... (vezi toată discuția)
Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in romania desi sunt rezident al altui stat al ue? alexia4u23 alexia4u23 ma poate lamuri cineva dak pot da de carnet auto in romania desi am rezidenta in alt stat. mentionez ca ma voi stabili in romania . iar in tara respectiva ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis italian francisc72 francisc72 Asi vrea sa schimb permisul italian in cel romanesc si am auzit ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am residenta normala in italia.Normal ca am dar de 3 luni ... (vezi toată discuția)