avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am o verisoara,este in grecia cetatean roman si vrea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am o verisoara,este in grecia cetatean roman si vrea sa divorteze

am o verisoara plecata in grecia,cetatean roman,vrea sa divorteze.intrebarile mele sunt....
ea are un copil minor,si sotul de care vrea sa divorteze este cand in grecia cand in romania,
vrea sa bage divort in romania,fara sa doreasca pensie alimentara,pt. aceasta vreas a faca o procura cuiva sa bage divort in locul ei,este posibil acest lucru.....si adoua intrebare cum ar fii cel mai bine pt. ea sa bage divort fara avenii in romania.....va multumesc o zi buna...........
Cel mai recent răspuns: ponturi , utilizator 12:39, 8 Aprilie 2009
ponturi a scris:

am o verisoara plecata in grecia,cetatean roman,vrea sa divorteze.intrebarile mele sunt....
ea are un copil minor,si sotul de care vrea sa divorteze este cand in grecia cand in romania,
vrea sa bage divort in romania,fara sa doreasca pensie alimentara,pt. aceasta vreas a faca o procura cuiva sa bage divort in locul ei,este posibil acest lucru.....si adoua intrebare cum ar fii cel mai bine pt. ea sa bage divort fara avenii in romania.....va multumesc o zi buna...........



:) o problema interesanta..... urmeaza casatoria prin reprezentant, copilul prin mandatar... si decesul in lipsa.

in alta ordine de idei... divortul prin corespondenta nu s-a inventat. Unde mai pui ca exista si un minor.... ancheta sociala, pensie alimentara (nu conteaza ce vrea doamna mama... judecatorul e obligat sa se pronunte asupra ei).
In primul rand trebuie sa se stabileasca instanta competenta sa solutioneze divortul.Care este ultimul domiciliu comun al celor doi soti?Sotul unde are domiciliul?Verisoara dvs ,daca are stabilita resedinta in Grecia ,are un contract de munca acolo,poate sa imputerniceasca un avocat printr-o procura incheiata in Grecia,avocat care sa se ocupe de introducerea actiunii de divort si de reprezentarea in instanta.Cu privire la copil se va efectua o ancheta sociala la locuinta mamei pentru a se vedea care sunt conditiile in care urmeaza sa creasca minorul.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
Avocat Ana-Roxana Alexe, Avocat
evident ca se poate introduce divortul prin mandatar, adica sa faca procura unei persoane pentru a o reprezenta inm fata instantelor judecatoresti pentru divort.
Art. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar

practica este ca acesta procura sa fie intocmita pe numele unui avocat pentru a putea sa reprezinte partea in cunostinta de cauza si sa poata pune concluzii in fata instantelor.

astfel cred ca este bine sa luati legatuyra cu un avocat din zona unde au avut cei doi domiciliul in tara ultima data.

av zaharia florin
Dupa ce se stabileste problema competentei instantei cel mai simplu e sa isi angajeze avocat.
O persoana fara pregatire juridica se poate inpotmoli in cursul procesului de divort.
Mai trebuie si martori audiati sau macar unul.
Trebuie facuta ancheta sociala.
De pensie nu scapa dar exista posibilitatea sa nu o achite.

avocat Claudiu Lascoschi
Este posibila intocmirea unei procuri de reprezentare prin avocat, doar daca se dovedeste resedinta in strainatate, adica daca se dovedeste ca nu exista posibilitatea ca partea din proces sa se poata prezenta personal in instanta.
Deosebirea fata de alte reprezentari prin avocat tocmai de aici vine - in cazul divortului partea trebuie sa se prezinte in persoana si va fi reprezentata prin procura doar in cazuri de exceptie (cand e plecata in strainatate si nu poate sa revina in tara, cand e bolnava si nu poate sa se prezinte..). De ce sa se prezinte personal? Pentru ca doar sotul/sotia poate declara daca exista motive reale si care sunt acele motive reale pentru care casatoria nu mai poate continua (cu atat mai mult cu cat exista un copil la mijloc), sau daca exista posibilitatea continuarii relatiei (sotii se pot "trezi" chiar si cu un proces inceput deja) sau in ce modalitate doreste sa se desfaca casatoria cu motivarea culpei unuia sau altuia/fara motivare.
Competenta instantei de la ultimul domiciliu comun al sotilor se justifica prin simplul fapt ca, de regula, la ultimul domiciliu apar neintelegerile si acolo s-au intamplat anumite situatii care au condus la ideea de divort.
Nu ati spus in mesajul dumneavoastra unde e copilul in prezent.. E la mama in strainatate? E in Romania, eventual in grija bunicilor? Ancheta sociala se va dispune doar la locul de resedinta obisnuita a copilului? Mama unde isi va ingriji copilul? Intentioneaza sa ramana in strainatate sau va rebeni in tara?

Alte discuții în legătură

Divort de un cetatean strain yozefina yozefina Buna ziua, Am si eu un sir de intrebari...daca se poate sa ma lumineze cineva: Sunt maritata de 7 ani cu un cetatean grec. De doi ani a parasit domiciliul ... (vezi toată discuția)
Divort si tutela minorilor moldovananamaria moldovananamaria buna,sunt in italia de 3 ani,casatorita, am doi copii minori de 4 si 5 ani,vreau sa bag cerere de divort in tara si vreau sa dezbat si tutela copiilor,va rog ... (vezi toată discuția)
Divort parsan loredana parsan loredana Buna ziua! Sunt casatorita de 10 ani , insa doresc sa divortez de sotul meu; Amandoi suntem instalati in Franta si ni s-a spus ca numai un tribunal din ... (vezi toată discuția)