avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua!
Sunt casatorita de 10 ani , insa doresc sa divortez de sotul meu; Amandoi suntem instalati in Franta si ni s-a spus ca numai un tribunal din romania poate sa incheie un act de divort;mentionez ca divortul este consimtit de amandoi ,nu avem niciun bun comun,nicio pretentie unul de la celalat;sotul meu este de acord sa cedeze drepturile asupra copilului,iar eu nu doresc pensie alimentara.Nu putem insa sa ne deplasam in Romanai pentru moment si am vrea sa stim care este procedura de divort pe care trebuie sa o urmam. multumim de raspuns
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 05:05, 21 Martie 2010
In vederea realizarii unui divort prin comun acord, este nevoie de prezenta personala a ambilor soti la depunerea cererii de divort. in plus , daca aveti un copil minor, procedura divortului prin comun acord nu este permisa. Asadar , puteti cere divortul pe considerentul unei culpe comune .
Prezenţă fizică a celor doi soţi în procesul de divorţ în România este necesară, cerută de articolul nr. 614 din Codul de procedură civilă: "În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie sau are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar."
Divorţul se judecă la Judecătoria în raza căreia se află ultimul domiciliu comun al părţilor, dacă cel puţin unul dintre soţi mai locuieşte acolo. Dosarul care se depune la Judecătorie trebuie să conţină obligatoriu: cererea de divorţ, certificatul de căsătorie în orginal, dovada plăţii taxei de timbru (39 lei) şi timbru judiciar. În funcţie de fiecare caz, dosarul se completează şi cu alte acte.
Se poate intocmi o procura prin care sa numiti un mandatar care sa introduca cererea de divort in numele dvs.Procura o faceti la un notar de acolo urmand sa fie tradusa aici.
In cazul in care nu puteti veni in tara aveti posibilitate amandoi sa angajati avocati care sa va reprezinte in tara,Am spus avocati pentru ca in aceasta situatie lucrurile pot fi simplificate.Bineinteles pe langa contractul de asistenta juridica incheiat cu avocatul, fiecare va trebuie sa mandateze pe acesta printr- o procura speciala urmand de asemenea sa puna la dispozitia sa dovezi din care sa rezulte resedinta avuta acolo si eventual locul de munca Ramane in discutie problema cu minorului pentru ca in situatia in care acesta are varsta de minim 10 ani trebuie audiat si cu efectuarea anchetei sociale care in mod firesc prebuie facuta la resedinta mamei si in acest caz procesul dureaza mai mult data fiind procedura cu strainatatea.
Simonett12 are dreptate,mai adaug:daca avocatii partilor au parerea Autoritatilor locale privind protectia minorului (inscrisuri) si daca dv. incheiati o conventie autentica(notariala),cu fostul sot,prin care stabiliti de comun acord cine are grija de minor(incredintare) si cuantumul pensiei de intretinere(fiind un drept personal al minorului),atunci divortul se termina in trei termene max. ,fara sa va deplasati!Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acord!!! silviumanta silviumanta Buna ziua! Am si eu o problema, ce se intampla daca 2 soti vor sa divorteze prin acord dar unul dintre ei are domiciliul stabilit in alta tara?Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara Kati Ecaterina Kati Ecaterina Ne-am casatorit in Romania, am plecat din tara iar acum eu vreau sa divortez. Nu ma pot intoarce in tara pt a ma ocupa personal de divort, ii voi face mamei o ... (vezi toată discuția)
Divortul romanilor aflati in strainatate ContSters152875 ContSters152875 Buna ziua, Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca doi romani, aflati la munca in strainatate, pot divorta in tara unde muncesc, respectiv Belgia. Casatoria ... (vezi toată discuția)