avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de un cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de un cetatean strain

Buna ziua,
Am si eu un sir de intrebari...daca se poate sa ma lumineze cineva:
Sunt maritata de 7 ani cu un cetatean grec. De doi ani a parasit domiciliul (din Romania), s-a intors in Grecia. De comun acord am stabilit sa divortam. Nu avem bunuri de impartit, avem insa un minor in varsta de 7 ani. Casatoria a avut loc in Romania. Eu sunt cea care va trebui sa ceara divortul. Care sunt etapele? Am nevoie de avocat? Ce acte de-ale lui imi sunt necesare? Daca nu se prezinta la nici o infatisare (im mod sigur nu se prezinta) se poate pronunta divortul? Noi ne vorbim si exista o relatie de amicitie. Nu am sa-i fac program de vizitare...nu este cazul...in plus ca, minorul isi petrece toate vacantele in Grecia. Va rog daca se poate sa-mi raspundeti la intrebarile adresate si daca pot aparea alte "complicatii" in acest divort. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 15:27, 7 Ianuarie 2010
Buna ziua,

1. nu veti putea divorta de comun acord deoarece aveti un copil minor rezultat din casatorie.
2 Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.

3 nu este necesar sa aveti un avocat,insa daca doriti,puteti sa va angajati unul pentru o mai buna reprezentare.;)
4Cererea de divort va cuprinde, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de situatia legala a copiilor nascuti din casatorie.
Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta.
La cerere, se va alatura un extract de casatorie si cate un extract de nastere al copiilor minori.
Cererea de divort, impreuna cu inscrisurile doveditoare, se va prezenta personal de catre reclamant presedintelui judecatoriei.

Acte necesare
Divort

* Cerere
* Certificat casatorie (original)
* Certificate de nastere (daca din casatorie au rezultat copii)
* Taxa de timbru fiscal (30 lei)
* Timbru judiciar (0,3 lei)


In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
intrucat exista un minor divortul intemeiat pe acordul partilor nu-si gaseste aplicabilitate in acest caz.
va trebui sa solicitati desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului .
prezenta dansului nu este obligatorie.
se va introduce in cauza si autoritatea tutalara , in vederea efectuarii anchetei sociale.
Existand un minor,rezultat din casatorie,divortul va decurge normal,nu prin acordul partilor.
Va dura mai mult deoarece paratul are domiciliul in strainatate si procedura de citare va trebui facuta prin intermediul M.J.
Formulati actiune de divort,prin care veti solicita desfacerea casatoriei,revenirea la numele anterior casatoriei,incredintarea minorului,obligarea prprtului la prestarea unei pensii de intretinere pentru acesta si eventual obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
Actiunea o veti dovedi cu acte,martori si ancheta sociala,in legatura cu conditiile de crestere si educare pe care le puteti oferi minorului.
Daca minorul a implinit varsta de 10 ani,acesta va fi audiat in Camera de consiliu pentru a i se cere parerea cu privire la printele caruia doreste sa ii fie incredintat.
In privinta angajarii unui avocat,dvs.decideti,desi se poate si fara serviciile acestuia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa paratului in cazul unui divort cu minori ContSters145972 ContSters145972 Locuiesc in Romania insa sotul meu este plecat la munca in Italia.Vrea sa evite divortul crezand ca exista sansa sa-l iert.Doresc sa-mi refac viata pt ca de 10 ... (vezi toată discuția)
Divort cu acordul partilor, fara avocat lumi71 lumi71 Rog respectuos pe toti cei care stiu si sunt dispusi sa imparta cunostintele dobandite, sa imi explice daca exista posibilitatea introducerii actiunii de ... (vezi toată discuția)
Divort rapid catalina1276 catalina1276 Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)? Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)