avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie CAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie CAP

Mama mea a lucrat 29 de ani la CAP si a iesit la pensie in anul 1991. Volumul de munca planificat a fost de 2275 norme, iar cel realizat 3950norme cu un venit cumulat de 125259lei.Are o pensie de 318lei, iar alte persoane care au lucrat mai putin decat ea au pensii de peste 420lei.Am incercat sa calculez Timpul util : 3950norme/65norme (Vol.cel mai mic de norme planificate, dar m-am impotmolot. Mentionez ca am facut cereri repetate de recalculare a pensiei, iar raspunsul a fost de fiecare data acelasi: ati beneficiat de Ordonanta 67/2003 si nu vi se aplica dublarea punctajului pentru fiecare an de timp util. Vreau sa merg cu ea la Casa de pensii Tg.Mures (eu locuiesc in Hd) si as vrea sa ma informez la dvs, pe ce temei sa fac cererea in vederea recalcularii pensieiretroactiv. Va mutumesc respectuos.
Cel mai recent răspuns: mi_re_la68 , utilizator 22:29, 8 Aprilie 2009
Studiati in detaliu Legea nr. 263 din 7 noiembrie 2008
privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor
Atunci cand Legea nr. 263/2008 a fost publicata in M.O., art. 102 prevedea ca aceasta va intra in vigoare in 01.01.2010. Deci, pentru viitor, sfatul colegului meu este potrivit.

La calculul timpului util nu va pot ajuta dar, incepand cu 01.09.2007, conform Legii nr. 250/2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, reprezinta 0,57255 puncte (art. II, pct. 9 din Legea nr. 250/2007 a modificat art. 162, alin. (2) din Legea nr. 19/2000).
Potrivit art. II din Legea nr. 250/2007, dispozitiile art. 162, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 se aplica tuturor persoanelor, indiferent daca drepturile de pensie au fost majorate sau nu conform O.U.G. nr. 67/2003.

Redau mai jos si prevederile art. 170 din Legea nr. 19/2000:
"(1) Pentru perioadele anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi, in care o persoana a fost asigurata simultan la doua sau mai multe sisteme de asigurari sociale care au fost integrate in sistemul asigurarilor sociale de stat, la stabilirea punctajului perioadele respective se iau un calcul o singura data.
(2) Pentru perioadele anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi, in care o persoana a fost asigurata simultan la sistemul de asigurari sociale si pensii pentru agricultori si la sistemul de asigurari sociale de stat, la stabilirea punctajului se cumuleaza veniturile asigurate din perioadele respective."

Daca apreciati ca raspunsul scris al casei de pensii nu este corect, actionati in judecata aceasta institutie, solicitand recalcularea drepturilor de pensie ale mamei dvs. Nu este necesar sa motivati in drept cererea adresata casei de pensii, este suficient sa precizati ca apreciati ca incorect calculul acesteia. In instanta nu este necesar sa solicitati si anularea unei decizii de pensie, dar trebuie sa propuneti administrarea in cauza a probei cu expertiza contabila avand ca obiective: calculul corect al drepturilor de pensie pentru intreaga perioada si calculul diferentelor dintre pensia calculata de expert si cea aflata efectiv in plata.

Cand mama dvs. va indeplini conditiile cerute de Legea nr. 19/2000, privind varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare, are dreptul la urmatoarele categorii de pensii:
-pensie pentru limita de varsta;
-pensie anticipata;
-pensie anticipata partiala;
-pensie de invaliditate;
-pensie de urmas.
Revin cu niste detalii, (Dnei Gabriela) . Mama mea s-a nascut in 1933 si a iesit la pensie in 1991.Are 4 copii, deci se incadreaza la pensia pentru limita de varsta. Eu cred ca totusi in 1991 cand i s-a calculat pensia s-a gresit undeva, pentru ca am gasit undeva pe net niste exemple de calcul cf.art.31 alin 1-3, unde unei femei cu 24 de ani vechime la CAP (era exemplu) ii revenea o pensie de 372lei.
mi_re_la68 a scris:

Revin cu niste detalii, (Dnei Gabriela) . Mama mea s-a nascut in 1933 si a iesit la pensie in 1991.Are 4 copii, deci se incadreaza la pensia pentru limita de varsta.

Acesta a fost motivul pentru care am scris ultimul paragraf. Este aproape imposibil ca o persoana care beneficiaza de pensie din 1991 sa nu indeplineasca si conditiile de varsta si stagiu prevazute de Legea nr. 19/2000.

Eu cred ca totusi in 1991 cand i s-a calculat pensia s-a gresit undeva, pentru ca am gasit undeva pe net niste exemple de calcul cf.art.31 alin 1-3, unde unei femei cu 24 de ani vechime la CAP (era exemplu) ii revenea o pensie de 372lei.

Daca banuiti ca au gresit la calcul, actionati-i in judecata pe cei de la casa de pensii. In penultimul paragraf am scris toti pasii care trebuie urmati. Instanta competenta este Tribunalul iar actiunea este scutita de taxa de timbru.
Multumesc mult Dna Gabriela pentru promptitudine. Oare ma puteti ajuta cu un model de "plangere" imi cer scuze nu stiu cum se numeste actiunea - pentru a putea sa o depun la tribunalul Tg.Mures vineri. Nu sunteti cumva de acolo, sau poate aveti colegi in zona care ne-ar putea ajuta. Pe langa toate astea mai aven si dezbatere de succesiune, etc si cum eu locuiesc in Hunedoara imi este cu neputinta sa rezolb 1000 de lucruei intr-o zi. Multumesc din suflet pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

180 lei pensie pentru 34 ani de munca dandanaua dandanaua Persoana pensionată a lucrat 17 ani în CAP (are norme pentru 17 ani integrali în CAP) si 17 ani (1973-1992) la stat, in comert. In cei 17 ani lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensie de agricultor ana_lov3s_u ana_lov3s_u Bunica mea are pensie de urmas (de stat, nu de agricultor) si pensie de agricultor din 1993. Nu a fost la nici o recalculare a pensiei de agricultor. Daca isi ... (vezi toată discuția)
Pensie agricultor valentin72 valentin72 buna ziua soacra mea are 17 ani munciti la CAP pe cartea de munca ,acum este bolnava cu plamanii de 10 ani. as dori sa stiu daca are drept de pensie si dupa ... (vezi toată discuția)