avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de agricultor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de agricultor

Bunica mea are pensie de urmas (de stat, nu de agricultor) si pensie de agricultor din 1993. Nu a fost la nici o recalculare a pensiei de agricultor. Daca isi recalculeaza pensia de agricultor, o pierde pe cea de urmas?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:02, 19 Noiembrie 2008
Prin Legea nr.250 / 2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale s-a dispus:
Art. 162. (2) Incepand cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, reprezinta 0,57255 puncte.

Prin urmare, de dublarea punctajului pentru activitatea desfăşurată în agricultură urmau sa beneficieze, de la 1 septembrie, persoanele care primesc două categorii de pensii din sistemul asigurărilor sociale ale agricultorilor, caz în care punctajul majorat se acordă doar pensiei de urmaş din agricultură sau celor care primesc şi pensie din agricultură şi din sistemul de asigurări sociale, caz în care se dublează punctajul pentru munca prestată din agricultură.

In aceasta situatie nu se pierde pensia de urmas. Oricum, adresati-va Casei de pensi pentru clarificari in functie de situatia specifica.
ana_lov3s_u a scris:

Bunica mea are pensie de urmas (de stat, nu de agricultor) si pensie de agricultor din 1993. Nu a fost la nici o recalculare a pensiei de agricultor. Daca isi recalculeaza pensia de agricultor, o pierde pe cea de urmas?


Doamna sau domnisoara, recalcularile se efectueaza din oficiu, ca urmare a aplicarii prevederilor legale fiecarui caz in parte. Prin urmare, raspunsul meu la intrebarea dvs. este unul singur: exclus!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

180 lei pensie pentru 34 ani de munca dandanaua dandanaua Persoana pensionată a lucrat 17 ani în CAP (are norme pentru 17 ani integrali în CAP) si 17 ani (1973-1992) la stat, in comert. In cei 17 ani lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensie agricultor sorprodan sorprodan am o bunica ce a lucrat 30 ani in agricultura a iesit la pensie in 1992 . are pensia 350 ron e normal (vezi toată discuția)
Pensie c.a.p. lolo0112 lolo0112 ma poate ajuta cineva cu legea in virtutea careia se acorda pensiile C.A.P. ? multumesc frumos. (vezi toată discuția)