avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bilete la Ordin
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bilete la Ordin

Bună ziua! Vă rog, am o întrebare: Biletele la Ordin, date la o societate leasing, dacă li se dau drumul în bancă și nu sunt bani în cont, reprezintă caz penal?

Cel mai recent răspuns: clautugui , utilizator 13:49, 16 Decembrie 2013
Emiterea unui bilet la ordin pentru a carui valorificare la data scadentei nu exista acoperirea necesara nu constituie infractiune, în lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzatoare continutului constitutiv al unei fapte penale.
Doar in masura in care beneficiarul este indus sau mentinut în eroare, cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, prin prezentarea ca fiind adevarat faptul mincinos ca exista acoperire în cont pentru încasare, în asa fel încât fara aceasta eroare cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul, fapta constituie infractiunea de înselaciune prevazuta în art. 215 alin. (3) din Codul penal.
De regula, in astfel de cazuri de neplata este atrasa o raspundere civila, contractuala, generata de neexecutarea unei obligatii asumate într-un contract, ceea ce da nastere unei actiuni civile în justitie sau executarii nemijlocite a biletului la ordin.
Doar emiterea unui cec fara acoperire reprezinta infractiune. Insa, daca nu exista disponibil in cont la scadenta BO, se poate cere executarea silita imediat, nemaifiind nevoie de investirea cu formula executorie, cum era prevazut anterior intrarii Noului cod de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin cu contul completat gresit. florinx63 florinx63 O societate emite catre o alta societate un Bilet la Ordin, dar completeaza gresit codul IBAN si anume: in loc de xxxxx56xxxx, scrie xxxxxx65xxxxx, iar banca ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin Cent Cent Am avut o discutie du un coleg. El sustine ca emiterea de bilete la ordin fara acoperire poate fi incadrat la infractiuni. Este adevarat. Daca da, care sunt ... (vezi toată discuția)
Refuz bilete la ordin raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog care este raspunderea juridica daca se intampla se mi se refuze un bilet la ordin primit de la un client MULTUMESC (vezi toată discuția)