Bună ziua! Vă rog, am o întrebare: Biletele la Ordin, date la o societate leasing, dacă li se dau drumul în bancă și nu sunt bani în cont, reprezintă caz penal?
Emiterea unui bilet la ordin pentru a carui valorificare la data scadentei nu exista acoperirea necesara nu constituie infractiune, în lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzatoare continutului constitutiv al unei fapte penale.
Doar in masura in care beneficiarul este indus sau mentinut în eroare, cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, prin prezentarea ca fiind adevarat faptul mincinos ca exista acoperire în cont pentru încasare, în asa fel încât fara aceasta eroare cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul, fapta constituie infractiunea de înselaciune prevazuta în art. 215 alin. (3) din Codul penal.
De regula, in astfel de cazuri de neplata este atrasa o raspundere civila, contractuala, generata de neexecutarea unei obligatii asumate într-un contract, ceea ce da nastere unei actiuni civile în justitie sau executarii nemijlocite a biletului la ordin.
Doar emiterea unui cec fara acoperire reprezinta infractiune. Insa, daca nu exista disponibil in cont la scadenta BO, se poate cere executarea silita imediat, nemaifiind nevoie de investirea cu formula executorie, cum era prevazut anterior intrarii Noului cod de procedura civila.
Bilete la ordin
Cent
Am avut o discutie du un coleg. El sustine ca emiterea de bilete la ordin fara acoperire poate fi incadrat la infractiuni.
Este adevarat. Daca da, care sunt ... (vezi toată discuția)