avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata limitativa a suspendarii CIM conform legii ? Ar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata limitativa a suspendarii CIM conform legii ? Ar ajuta o sesizare ITM Bucuresti ?

Intrebarea a doua este in directa corelatie cu primul subiect : Durata suspendarii CIM conform legii ? :
Buna ziua,
sunt in a 31 zi de cand am CIM suspendat in vederea realizarii cercetarii disciplinare prealabile . As vrea sa stiu care e perioada limitativa prevazuta in orice lege de suspendare CIM (Lege si articol). Printre altele, raportul care sta la baza deciziei de suspendare, cuprinde 15 pct reclamate, inclusiv din 06.07.2013. Spre exemplu, la unul din ele am demonstrat ca este facut pe baza unei declaratii false. Se mentiona de catre unul din cei 17 participanti, prin declaratie semnata de catre acesta, ca la o sedinta din 01.08.2013 as fi facut o afirmatie neconforma la adresa angajatorului, legata de lipsa fisei postului la cei pe care-i aveam in subordine. Acea declaratie, a fost demonstrata a fi falsa, printr-o declaratie comuna semnata si data de ceilalti 15 participanti. Etc
As fi atasat, dar nu vad posibilitatea in fereastra de "Continut subiect", cateva fascicule din decizia de suspendare pe durata cercetarii prealabile, a carei modificare am cerut-o si prin e-mail fata de cei de la resurse umane, dar nu s-a facut. La Art. 1 CIM al ... se suspenda conform art 52 alin 1 lit a (Codul Muncii), iar la Art 4 Impotriva cestei decizii de desfacere a CIM susnumitul ... se poate adresa cu contestatie ...
Am parcurs etapele, am fost si la comisia stabilita prin decizie, le-am prezentat raspunsul sin in scris (30 pagini) si am raspuns la intrebarile lor, am semnat de prezentare PV. A doua zi le-am lasat cu Nr de inregistrare si o cerere prin care ceream analizarea cu celeritate a situatiei in care ma aflam, in care in afara analizei punctuale a PV facut de dumnealor, le precizam inca de la inceput ca eu NU am o Fisa a Postului nici la CIM din 08.2012, nici la Actul Aditional de modificare a functiei din 11.2012 . Responsabila de la resurse umane a promis ca cel tarziu in perioada 09-:13.12.2013 voi avea un raspuns, dar acest lucru nu a fost respectat.
Multumesc "
In completare :
Dat fiind ca :
- nu am primit raspuns la solicitarea de modificare a deciziei de suspendare (eliminarea art 4) ;
- nu am primit raspuns la cererea de solutionare cu celeritate a cercetarii disciplinare, in contextul declaratiilor false care au stat la baza declansarii acesteia, prin raportul preliminar, a faptului ca in acesta era invocata Fisa postului aferenta altei meserii si functii , eu nu am o fisa a postului / CIM / Act Aditional modificare functie, desi am solicitat in mod repetat acest lucru;
- promisiunea facuta de responsabil resurse umane de primire a unui raspuns in intervalul 09 -:- 13.12.2013 nu a fost onorata ;
- sunt in a 31 zi de suspendare a CIM;
- ca si "fapt divers" , cel care mi-a facut raportul, a provocat o tensiune sociala extrema in cadrul compartimentului, dupa suspendarea mea tensiunile sociale ajungand la apogeu, ~ 70 % din colegii compartimentului, in baza Legii 62/2011, facand chiar si un protest, dupa ce inainte de acest fapt au predat catre angajator si un memoriu in care prezentau incalcarile repetate ale drepturilor lor ca si angajati, faptele incriminate fiind chiar grave, autor principal cel care mi-a facut si mie raportul care a stat la baza suspendarii ... Dupa aceste evenimente, in data de 11.12.2013, inca 10 colegi " beneficiind " de cercetare disciplinara prealabila ...
In contextul celor anterior mentionate, m-ar ajuta o sesizare a problemei catre ITM Bucuresti ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 17 Decembrie 2013
Potrivit art.252 alin.1 din Codul Muncii ,"angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disicplinare dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.".In continuare, la alin.5, se prevede ca "decizia se comunica angajatului in termen de 5 zile calendaristice si produce efecte de la data primirii de catre acesta.".
Aveti posibilitatea sa faceti plangere la ITM pentru aceste cercetari abusive, ulterior fiind posibila actionarea in instant a angajatorului, nu inainte de a efectua procedura prealabila de informare cu privire la avantajele medierii...success!
1. Nu exista niciun text de lege care sa prevada durata maxima a perioade de suspendare a c.i.m.
Codul Muncii mentioneaza doar durata in care se poate emite decizia de sanctionare disciplinara. prevedere completata de una dintre cele mai controversate decizii pronunate de catre ICCJ. despre aceasta gasiti detalii si discutii aici
www.avocatnet.ro/content/for...

2. Referitor la ceea ce doriti dvs, nu vad in ce masura ITM-ul se poate implica intr-o cercetare disciplinara si a dispuna altceva.
ITm-ul poate verifica daca avet sau nu c.i.m., daca este intocmit sau nu un dosar de personal - care include si fisa postlui dvs., daca c.i.m. si actele cu privire la executarea, modiificarea, suspendarea etc a acestuia v-au fost comunicate etc.
Legat de “data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii”, am o intrebare.
Care din datele doc de mai jos poate fi corelata cu Alin 1, Art 252 din Codul Muncii, ca data de de inceput pentru cele 30 de zile :
- Referatul #### din 08.11.2013, pe baza caruia s-a luat decizia de cercetare disciplinara;
- Convocarea #### din 13.11.2013 prin care am primit incunostiintarea ;
- Decizia de suspendare CIM, incepand cu 14.11.2013, pe perioada cercetarii disciplinare prealabile #### / 13.11.2013
- PV #### / 27.11.2013 incheiat in urma prezentarii la convocarea facuta de comisia de cercetare .
In prezent sunt in acelasi stadiu ca in data de 14.11.2013, de cand am CIM suspendat pentru cercetare disciplinara prealabila, rezultatul acestei cercetari nefiindu-mi comunicat pana acum !
O eventuala sesizare catre ITM vroiam sa o fac in idea depasirii termenului de 30 de zile de comunicare a unei decizii finale, a unei cercetari disciplinare in care asa zisele abateri sunt corelate cu o fisa a unui post diferit de al meu ( sef tura) , in timp ce eu NU am o fisa a postului pe care il am prin Act Aditional din 11.2012 si nici macar la postul detinut anterior conform CIM … 08.2012.
Inclusiv primele oferite in timp si promovarea rapida in functie, fac dovada indeplinirii cu bune rezultate a sarcinilor de serviciu, iar cele 15 puncte din Referatul #### /08.11.2013, prin care s-a declansat cercetarea disciplinara, in afara faptului ca efectiv nu au o baza reala, fiind interpretari proprii ale celui care a intocmit referatul, prin scoaterea din context a actiunilor real desfasurate ( ex “n-ati arhivat splitul pe 02.10 (prg se termina la h 22) ci pe 03.10 la h 10.33 ), sau folosirea unei declaratii date din “intamplare” de finul sau , dovedit a fi false prin declaratia data in apararea mea de totalul, in afara de mine si el, a celor 15 persoane participante la sedinta din 08/2013 .
Multumesc
Procesul verbal din 27.11.2013 incheiat in urma prezentarii dvs la convocarea facuta de comisia de cercetare poate constitui baza de plecare in calculul termenului de 30 de zile .

Obiectl sesizarii dvs nu poate constitui motiv de sesizare a ITM-ului. Codul Muncii prevede doua termene pentru emiterea deciziei de sanctionare , unul de 30 de zile si cel de-al doilea de 6 luni. Depasirea acestor termene nu poate fi sanctionata de catre ITM, ci de catre instantta de judecata.

Depasirea termenelor mentionate este sanctionata cu nulitatea actului sanctionator.
Ambele termene privitoare la cercetarea disciplinara se raporteaza si incep sa curga de la data savarsirii faptei, iar nu de la data convocarii in vederea cercetarii disciplinare. Aceasta poate incepe (si finaliza) in 30 de zile, de la data la care angajatorul a fost informat despre savarsirea faptei, dar nu mai tarziu de 6 luni de la aceasta.
Depasirea termenului de 6 luni de la data savarsirii faptei, duce la nulitatea deciziei de sanctionare. Tot astfel si in ce priveste depasirea termenului de 30 de zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator, despre savarsirea faptei.
Astfel, termenul maxim pentru care poate fi suspendat un c.i.m. pentru efectuarea unei cercetari prealabile disciplinare este de 30 zile calendaristice, potrivit art.52 raportat la art.252 din C.Muncii rep.
Depasire acestui termen poate fi apreciat ca abuz de drept, fapt ce atrage raspunderea materiala si chiar penala a angajatorului, stabilita prin instant de judecata. success!

Alte discuții în legătură

Dreptul de sesizare pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile JimmyNT JimmyNT Art. 280 din Legea Educatiei, alin. 3-\\"Orice persoană poate sesiza unitatea de învăţământ/instituţia de învăţământ cu privire la săvârşirea ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre angajator Cornel  Vasile Cornel Vasile Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca djmix djmix Buna ziua. As dori sa stiou daca este legal sa mi fie suspendat contractul de munca pana la luarea unei decizii de sanctionare? Mi-a fost inmanata o decizie de ... (vezi toată discuția)